sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Explicații de la Avocatul Poporului: contestarea sau plata la jumătate a amenzilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea măsurilor stării de urgență

0

Zilnic, mii de cetățeni încalcă prevederile Ordonanței Militare nr.3, în vigoare de pe 24 martie, care obligă la motivarea deplasării în spațiul public prin prezentarea unei declarații pe proprie răspundere.

De la începutul lunii aprilie, agenții de poliție au aplicat peste 62 de mii de amenzi pentru persoanele care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. În plus, începând cu 3 aprilie, amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare au fost majorate prin ordonanță de urgență, cuantumul fiind cuprins între minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber a publicat pe site mai multe recomandări legate de plata amenzilor, înjumătățirea cuantumului acestora în cazul achitării în termen de 15 zile, precum și de contestarea amenzilor acordate.

Procesele-verbale de contravenție încheiate pentru săvârșirea faptelor
prevăzute de legislația specifică stării de urgență prezintă următoarele
particularități:

 • contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data
  înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcție de fapta contravențională săvârșită, cu titlu de exemplu: Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației
  publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită și nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege;

 

 • termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată în situația în care procesul-verbal de constatare a contravenției este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi. Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării;

 

 • plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de
  aplicare a sancțiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plății amenzii, dar nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări; refacerea unor amenajări).

Atenție! În situația în care contravenientul pierde procesul și nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.

 • în caz de anulare sau de constatare a nulității procesului-verbal instanța
  judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare;
 •  plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost
  săvârșită contravenția;
 • Taxa judiciară de timbru: plângerea împotriva procesului-verbal de
  constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate se taxează cu 20 lei.

Avocatul Poporului atrage atenția persoanelor care au fost amendate contravențional și care doresc să invoce neconstituționalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual în parte, este necesar ca excepția de neconstituționalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în fața instanței, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenție. Numai în această situație, o eventuală decizie de admitere a excepției de neconstituționalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluționării dosarului în fond și în căile de atac ordinare. Decizia de constatare a neconstituţionalităţii reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o și doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepţie de neconstituţionalitate.

 

Doi tineri care au mers să cumpere droguri au consemnat în declarația pe proprie răspundere „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază”

Articolul precedent

Al treilea zbor cu echipamente medicale din Coreea de Sud a adus în România 100.000 de combinezoane de protecție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual