sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Experimente medicale realizate asupra unor persoane fără discernământ, într-un spital de psihiatrie din Brașov

0

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, a anunțat faptul că zeci de pacienți fără discernământ de la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente.

Managerul Spitalului mai spune că a fost formată o comisie de analiză după ce a primit informații cu privire la folosirea drept cobai a unor pacienți de la Secția de Psihiatrie.

Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat Bîgiu. Acesta mai spune că studiul „nu este etic și legal”.

„Conform unui ghid european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, iar aici avem pacienți cronici și fără discernământ”, a afirmat managerul.

Nicușor Bîgiu a menționat, de asemenea, că își va declina competența și va sesiza organele de cercetare penală, cel mai probabil luni.

Pe de altă parte, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declaraţia managerului Spitalului din Braşov privind testarea de medicamente pe pacienți.

Nu știu și mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat și se desfășoară în spital, el nu se desfășoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu știu despre ce e vorba, dar mă surprinde că își pune el întrebări”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Un asemenea studiu încalcă mai multe acte normative europene

În primul rând, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede la art.3 dreptul la integritate al persoanei. La alin(2) lit.a este specificat că în domeniile medicinei și biologiei trebuie respectate în special consimțământul liber și în cunoștință de cauză al persoanei interesate, în conformitate cu procedurile prevăzute de lege.

Implicit, un studiu implică și prelucrarea datelor cu caracter personal al persoanelor implicate, iar potrivit Regulamentului GDPR, datele privind sănătatea reprezintă date cu caracter sensibil, a căror prelucrare este interzisă fără ca persoana vizată să-și fi dat consimțământul explicit pentru prelucrarea acestor date. Regulamentul nu explicitează cum trebuie procedat în cazul unei persoane care se află în incapacitate fizică sau juridică de a-și da consimțământul, decât în cazul în care prelucrarea este necesară pentru protejarea intereselor vitale ale persoanei vizate sau ale unei alte persoane fizice, caz în care prelucrarea este permisă. Însă în mod cert, pacienții spitalului de psihiatrie nu se regăsesc în această situație.

În cazul în care prelucrarea este necesară în scopuri legate de medicina preventivă [art.9 alin(1) lit.h] datele trebuie să fie prelucrate e de către un profesionist supus obligației de păstrare a secretului profesional sau sub responsabilitatea acestuia, în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern sau în temeiul normelor stabilite de organisme naționale competente sau de o altă persoană supusă, de asemenea, unei obligații de confidențialitate în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern ori al normelor stabilite de organisme naționale competente.

Potrivit Codului Civil,  persoanele care nu au discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele lor, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, vor fi puse sub interdicţie judecătorească. Ocrotirea interzisului judecătoresc se realizează de către un tutore sau curator desemnat de instanța de tutelă competentă.

 

Cei 4 ”infideli” ai ALDE au fost excluși din partid. Ce s-a stabilit astăzi în ședința restrânsă a formațiunii politice

Articolul precedent

Microsoft a investit 1 miliard de dolari în startup-ul lui Elon Musk, ce susține inteligența artificială

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual