EsențialSpot

Eu nu-l votez pe Iohannis…

0

Da, domnilor! O spun direct: Eu nu-l votez pe Iohannis în această duminică.

Veți spune repede că m-am vândut și eu PSD-ului, dar vă liniștesc abrupt.

Nu o votez nici pe Dăncilă!

Veți spune repede că nu înțeleg importanța votului. O să vă grăbiți să îmi explicați cum este cu dreptul constituțional, cum este cu teoria contractului social și apoi când argumentele vor fi fost epuizate, mă veți face USR-ist ofticat.

Nu, dragilor! Nu vă grăbiți. Lăsați-mă să îmi termin pledoaria.

Înțeleg foarte bine rostul exercițiului puterii și cel al suveranității poporului, nu trebuie să îmi dați o lecție de civism. Apropo, argumente suplimentare pe care să le folosiți puteți fura de AICI  sau de AICI.

Rostul acestui articol este, pe de-o parte, să le aducă aminte (celor ce au uitat) care a fost evoluția politică din România, iar, pe de altă parte, să le arate (celor ce au ignorat datoria civică sau celor care se gândesc să o ignore mâine), cât de toxică este o atitudine de ignorare a votului. Să revenim!

Eu nu-l votez pe Iohannis, nu o votez nici pe Dăncilă, iar dacă Barna ar fi fost în turul doi, stați liniștiți că nici pe el nu l-aș fi votat.

La ce mă refer?

În realitate voi vota așa cum am făcut-o de fiecare dată, dar când formulez textul așa cum am făcut-o mai sus, o fac pentru că am în vedere alt sens.

Eu nu voi vota un nume. Voi vota o idee!

Votez cu toată inima pentru România normală. O Românie care se lasă așteptată de 30 de ani. Astfel, votul pentru o Românie normală este deci și un vot împotriva unui sistem de care nu am avut șansa să scăpăm în 30 de ani.

Despre ce sistem este vorba?

Este vorba despre sistemul “baronismului local”. Pentru a-și consolida poziția, cei care au deținut puterea imediat după Revoluție, au creat o structură politică ce a permis unor oameni din teritoriu să controleze tot ce mișca pe o anumită rază, ca și când ar fi vorba despre un boier stăpân peste o moșie. Tot ce se întâmpla pe moșia respectivă se realiza cu voia boierului.

Astfel, toate structurile statului erau aservite unor baroni locali. Care a fost scopul? Unul singur: consolidarea formațiunii politice care s-a creat din această structură organizatorică.

Acea formațiune politică a fost formată de către grupul cel mai puternic din FSN. Aceștia au format FDSN. La alegerile parlamentare din 1992, FDSN a obținut primul loc. În 1993, FDSN a devenit PDSR. În 2001, PDSR devine PSD.

PSD, singur sau făcând alianțe politice a guvernat între 1990-1996, 2000-2004, 2007-2009 și 2012-2019.

În toată această perioadă baronii locali ai PSD au rămas neschimbați, puternici și influenți. Există județe în România unde nimic nu se mișcă fără aprobarea baronului. Din acest motiv, pentru PSD este extrem de important ca partidul să rămână, să existe.

PSD nu este despre stânga. PSD este doar o uniune de baroni locali.

Votul meu de mâine nu este împotriva stângii ca doctrină politică, deși în mod evident, structura mea este de dreapta. Votul meu de mâine nu este împotriva generației mai înaintate în vârstă, nu este împotriva pensionarilor, nu este împotriva asistaților, nu este împotriva funcționarilor publici. Votul meu de mâine este strict împotriva acestui sistem creat, alimentat și gestionat de PSD.

PSD a fost atât de perfid încât s-a erijat în protectorul generației mai înaintate în vârstă, al pensionarilor, al asistaților, al funcționarilor publici.

În realitate, PSD nu a făcut nimic pentru acești oameni. În realitate PSD a profitat de aceste categorii și le-a manipulat, generând o ruptură și o luptă total nedreaptă între români. PSD a creat o ură între noi, doar cu scopul de a-și proteja sistemul de baroni locali.

PSD nu este un partid. PSD este o moștenire fără doctrină, fără scrupule, fără valoarea… PSD este o formă fără fond.

Votul meu de mâine se îndreaptă împotriva acestui sistem.

Concluzionând

Eu nu votez cu Iohannis, nu votez nici cu Dăncilă. Eu votez împotriva sistemului politic de tip baroni-locali și o voi face până când forța lor va fi infimă.

Asta se traduce prin faptul că mâine trebuie să îl votez pe cel care are o viziune similară cu a mea, iar daca acela se întâmplă să fie Iohannis, atunci votul meu acolo se duce, însă eu știu ce voi fi votat.

Voi fi votat o idee, o viziune și voi fi ales instrumentul care mă va face să cred că acea viziune există. O viziune a României normale în care partidele de drepta sau de stânga se ceartă pe idei, dar doar cu scopul de a face bine, nu cu scopul de a proteja “moșieri pe oameni și pe instituții”.

Și cei slabi, dacă sunt uniți, devin puternici. – Friedrich von Schiller

Vlad-Cristian Soare este doctor în drept, avocat în cadrul Baroului București, fiind partener în SCPA Pârgaru, Soare și Asociații și colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București, catedra de Drept constituțional și Instituții politice.

Apare serialul „Sesame Street” în limba arabă, pentru a-i ajuta pe copiii refugiați

Articolul precedent

Cine va fi Președintele României? Prezența la vot. LIVE UPDATE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial