sursa foto: Facebook/politiaromana.ro
FactualSpot

Ești „suveran” și refuzi să te legitimezi în fața autorităților? #maigândește-te

0

Este de așteptat ca pe durata stării de urgență, agenții care asigură ordinea publică să ne identifice și să verifice dacă respectăm normele prevăzute în Ordonanța Militară nr.3: dacă motivul deplasării noastre este unul dintre cele permise de stat, potrivit declarației pe proprie răspundere completată regulamentar.

Mii de cetățeni au fost sancționați pentru neconformitatea declarației pe proprie răspundere, însă un bărbat riscă sancțiuni penale după ce ieri a prezentat autorităților un act de identitate cu totul bizar.

sursa foto: Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti

Potrivit unui comunica al Direcţiei Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, bărbatul a refuzat legitimarea motivând că este suveran. Documentul  prezentat nu este, conform legislației în vigoare, prevăzut ca act de identitate valabil pentru legitimare.

Persoana în cauză a refuzat în mod repetat să dea detalii pentru stabilirea identității, menționând faptul că este suveran și că nu recunoaște instituțiile statului, fiind condus la sediul secției de poliție competentă teritorial, pentru continuarea verificărilor.

Din cauza comportamentului deviant pe care-l manifesta, a fost solicitat un echipaj de ambulanță care l-a transportat pe bărbat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, pentru un consult de specialitate.

Care sunt consecințele dacă refuzi să te legitimezi?

Cei care vor refuza să se legitimeze vor fi sancționați cu amenzi între 500 și 1.500 de lei (Atenție! Nerespectarea condițiilor privind declarația pe proprie răspundere ori a altor măsuri impuse în ordonanțele militare constituie contravenție, în măsura în care, potrivit legii, nu este infracțiune și se sancționează în mod distinct). Totuși, cel amendat va avea la dispoziție 15 zile ca să plătească jumătate din minimul amenzii, respectiv 250 de lei.

Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu reprezintă contravenție potrivit Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (modificate prin Legea nr.192/2019).

Începând cu 26 ianuarie 2020 au intrat în vigoare normele din Legea nr.192/2019 care modifică Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și care precizează că polițistul este învestit cu exercițiul autorității publice să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor, în următoarele cazuri: 

a) aceasta încalcă dispozițiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;

d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;

f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;

g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile art. 31 alin. (1) lit. g);

h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării

Eutanasierea pacienților cu demență avansată a fost aprobată de Înalta Curte a Olandei

Articolul precedent

Declarațiile premierului Orban după vizita instituțională la Cantacuzino: „Capacitatea de testare este mai mare decât numărul de teste efectuat în prezent”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual