sursa foto: scholarshipspro.com
FactualSpot

Este nevoie de „un nou guvern pentru o nouă etapă, o nouă cale” – justifică Macron demisia lui Edouard Philippe. Noul premier desemnat – Jean Castex

0

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri, 03 iulie, în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, coordonatorul strategiei de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, ca urmare a demisiei lui Edouard Philippe din funcția de premier în această dimineață, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Decizia de a demisiona a fost luată, potrivit Elysée, citată de AFP, în cadrul unui întâlniri care a avut loc joi, în cadrul căreia președintele Macron și premierul Philippe au ajuns la concluzia că este nevoie de „un nou guvern pentru o nouă etapă, o nouă cale.”

„Edouard Philippe a prezentat, astăzi, președintelui Macron, demisia guvernului. Președintele a acceptat-o. Philippe, împreună cu membrii guvernului, a dat asigurări că va gestiona guvernarea până la instalarea următorului Executiv”, a anunțat administrația prezidențială franceză într-o declarație.

Din punct de vedere constituțional, nimic nu îl împiedica pe Edouard Philippe să fie numit din nou șef de guvern chiar dacă acesta și-a dat demisia, însă președintele Macron a anunțat că nu îl va numi din nou. Astfel, administrația de la Elysée va fi nevoită să reconfigureze complet arhitectura viitorului Executiv.

Jean Castex îl înlocuieşte astfel pe Edouard Philippe, fiind însărcinat cu formarea noului guvern, a cărui componență ar trebui să fie cunoscută până miercuri, atunci când va avea loc viitoarea ședință a Executivului. În același timp, Consiliul de Miniștri, care era programat vineri dimineață, nu a mai avut loc. Toată activitatea ministerială a fost imediat oprită. În cadrul Adunării, unde a fost examinat al treilea proiect de buget revizuit, ședința a fost suspendată, transmit jurnaliștii francezi.

Capacitatea școlilor de a oferi o experiență educațională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare va fi o cerință esențială în viitor, arată președintele Iohannis

Articolul precedent

Nemții riscă până la doi ani de închisoare pentru „upskirting” (pozele făcute pe sub fustă) – Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual