sursa foto: aa.com.tr
FactualSpot

Erdogan amenință Uniunea Europeană cu refugiați sirieni. Lupta anti-kurdă continuă

0

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, amenință Uniunea Europeană că va lăsa să plece spre Occident aproape patru milioane de refugiați dacă i se va bloca operațiunea anti-kurdă începută acum două zile în Siria. Președintele turc susține că nu vrea decât să elimine ameninţările teroriste ale kurzilor la adresa Turciei, această acțiune nefiind una de „ocupație militară”.

Acest răspuns vine în contextul în care cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU (Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia) i-au cerut Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală în Siria, într-o declaraţie făcută în urma unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for.

De asemenea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut, joi seară, ca Turcia să dea dovadă de reținere în ofensiva militară pe care a început-o în nordul și nord-estul Siriei, informează Reuters.

„Noi vom deschide porţile şi vom trimite 3.6 milioane de refugiaţi sirieni către voi”, a declarat Erdogan, în cadrul unui discurs în care le răspunde europenilor la criticile aduse cu privire la acțiunile sale, ținut în faţa partidului său, Justiţie şi Dezvoltare.

În cadrul aceluiaşi comunicat, şeful de stat turc a arătat că scopul demersului său militar constă în eliminarea elementului terorist de pe teritoriul statului său, şi nu invadarea Siriei. „Ei nu sunt oneşti, ei doar aruncă vorbe”, a mai spus președintele Turciei despre criticii externi.

Bilanţul victimelor atacurilor începute miercuri este de 109 de „terorişti ucişi”, conform declaraţiilor preşedintelui Turciei.

„Suntem în Sere Kaniya, s-au auzit mai multe explozii. Avioane au fost văzute deasupra orașului. Vedem că oamenii pleacă”, a relatat un martor ocular filmând la fața locului.

Bombele armatei turce au căzut în mai multe localități de la granița dintre Turcia și Siria, peste poziții strategice ale militanților kurzi, considerați inamici de regimul de la Ankara.

Trump a declarat, într-o postare de pe Twitter că: „Avem una dintre trei opțiuni: Trimitem mii de oameni și câștigăm militar, lovim Turcia foarte dur din punct de vedere financiar și cu sancțiuni sau mediem un acord între Turcia și kurzi!”

 Trump a mai făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, o declarație ce a stârnit reacții pe Twitter, în care amenință că „va distruge” economia Turciei dacă armata turcă „va depăşi limitele” prin incursiunea militară antikurdă din Siria.

Reacții după ce a trecut moțiunea de cenzură. Ludovic Orban: „Coșmarul trăit de România a încetat”

Articolul precedent

Căderea Guvernului generează o grevă japoneză în rândul mediciniştilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual