sursa foto: thepolitic.org
FactualSpot

Egiptul a ratificat o lege prin care se restricționează dreptul militarilor ieșiți la pensie să candideze pentru o funcție politică

0

Președintele Egiptului, Abdel-Fattah el-Sisi a aprobat miercuri, 30 iulie, amendamentele legale prin care este restricționat dreptul foștilor militari să candideze, fără acordul armatei.

De asemenea, amendamentele aduc un element de noutate, astfel încât este obligatoriu pentru Ministrul Apărării să delege un reprezentant din partea armatei pentru toate cele 27 de provincii ale Egiptului.

Înainte de adoptarea noilor legi, doar pentru militarii care activau în armată era interzis dreptul de a intra în politică sau de a candida, fără permisiunea armatei. Egiptul, o țară puternic militarizată, a fost condusă din 1952 și până în prezent, cu mici excepții, de foști militari, astfel încât membrii armatei au fost mereu prezenți în viața politică a țării.

În Egipt, președintele este Comandantul Suprem al Armatei și deține puterea executivă din Guvernul acesteia, conform Constituției. Președintele a primit din partea opoziției vaste critici, fiind acuzat că amendamentele adoptate de Parlament de luna aceasta vor doar să micșoreze puterea altor rivali politici, foști militari, ai acestuia.

Guvernul Egiptului a negat această acuzație, susținând că prin aceste schimbări se oferă posibilitatea sporirii puterii armatei, astfel încât îi vor fi oferite drepturi consultative în deciziile constituționale și a altor legi de natură politică.

Mai multe ONG-uri s-au constituit într-o rețea informală de Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

Articolul precedent

Primele sancțiuni impuse de UE pentru atacuri cibernetice unor persoane sau entități responsabile, din Rusia și China

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual