sursa foto: eurogamer.ne
FactualSpot

EA Sports îl suspendă pe Marco Van Basten din FIFA20 pentru utilizarea unei expresii naziste. Ce urmări juridice poate avea rostirea unor astfel de cuvinte

0

După ce Marco Van Basten a făcut o exclamație nepotrivită în direct în timp ce comenta meciul din 23 noiembrie dintre Ajax și  Heracles Almelo, EA Sports a decis să suspende cartonașele din FIFA2020 pe care figurează acesta.

Legendarul atacant olandez are în modul Ultimate Team, al jocului FIFA20, 3 cartonașe evaluate cu punctaje de 89, 91 și 93. Toate cele 3 au fost suspendate ca urmare a sancțiunii EA Sport aplicate pentru utilizarea unei expresii cu caracter neo-nazist în cadrul unei transmisiuni televizate.

Și postul Fox Sports, unde Marco van Basten este analist sportiv, i-a suspendat activitatea acestuia pentru o săptămână luând hotărârea de a dona veniturile ce i s-ar fi cuvenit fostului fotbalist către institutului olandez pentru Documentarea Războiului, Holocaustului și Genocidului (NIOD).

Marco Van Basten a folosit expresia ‘Sieg Heil’ în derâdere, după un interviu luat antrenorului Heracles, Frank Wormuth. Cel mai probabil Basten își uitase microfonul deschis. ‘Sieg Heil’, care în Germană înseamnă „să vină victoria” reprezintă sloganul partidului nazist al lui Adolf Hitler devenind și „salutul lui Hitler” din anii 1930. După cel de al doilea Război Mondial utilizarea sub orice formă a acestui salut a fost incriminată în Germania și Austria. Poți risca până la 3 ani de închisoare pentru utilizarea acestei expresii în Germania.

La momentul logării în joc, utilizatorii au primit următoarea notificare din partea companiei Electronic Arts:

„Suntem la curent cu comentariile făcute recent de Marco van Basten. Dorinţa noastră este ca angajamentul nostru faţă de egalitate şi diversitate să se regăsească şi în jocul nostru.

Ca atare, vom suspenda valabilitatea card-urile ICON ale lui Marco van Basten până la noi informaţii. Rămâneţi aproape pentru alte actualizări”

În legislația română promovarea, în public,  a cultelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. [ art.5 din OUG 31/2002].

De asemenea, în Codul Penal (art. 369) este incriminată incitarea la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane prin orice mijloace. Pedeapsa prevăzută este condamnarea la închisoare între 6 luni și 3 ani sau amenda.

Lipsa căldurii – generatoare de meme și proteste în Capitală

Articolul precedent

LIVE: Klaus Iohannis, anunț despre summitul NATO

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual