FactualSpot

După 12 ani se poate circula cu metroul în Drumul Taberei. Inaugurarea a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis

0

Magistrala de metrou care pornește din Drumul Taberei și ajunge la Eroilor se deschide astăzi, 15 septembrie, după 12 ani de la debutul proiectului.

Licitațiile pentru linia de metrou din Drumul Taberei au început în anul 2008 și lucrările trebuiau să fie gata acum cinci ani, în 2015.

În ședința de Guvern de luni, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a declarat că „Suntem pregătiți să dăm în trafic cu călători magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie. După semnarea celor două procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcțiune, pe data de 11 septembrie, am anunțat public că Metrorex va realiza o serie de activități administrative astfel încât, începând cu data de 15 septembrie, magistrala M5 să poată fi dată în exploatare cu călători în condiții de siguranță și confort”.

Magistrala 5 de metrou are zece stații și este singura magistrală construită după revoluție. Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor parcurge următoarele stații Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Toată investiția este finanțată exclusiv din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014 – 2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Astfel, valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.

Noua linie de metrou a fost inaugurată de către președintele Klaus Iohannis și de către prim-ministrul Ludovic Orban. Președintele a transmis „În primul rând felicitări. Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem acest lucru, este cea mai mare realizare după revoluție, o linie de metrou de acest tip. Risca să devină o legendă a amânărilor. Dar iată, a venit un Guvern hotărât și iată că se inaugurează.”

De asemenea, „este foarte important să se continue această linie, să se ajungă cu infrastructura de transport în secolul 21. Guvernul va trebui să insiste foarte mult și eu voi insista foarte mult, pentru că avem foarte multă nevoie de infrastructură de transport.” În proiectul propus există și o prelungire a liniei de metrou care ar putea străbate Bucureștiul, ajungând până în Pantelimon.

Președintele a amintit și de importanța respectării regulilor de igienă și distanțare „fiindcă perioada în care trăim este una complicată, și nu mă refer la politic, ci la pandemie, și la această linie să circulăm protejați. Să nu uitați masca, distanța, igiena, pentru a trece de această perioadă dificilă.”

Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului Orban. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și în sesiune extraordinară

Articolul precedent

În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.111 cazuri de COVID-19. România a ajuns la 105.298 de infectări

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual