sursă foto:rotalianul.com
FactualSpot

Drepturile românilor văzute ca un privilegiu pentru locuitorii din alte țări ale lumii

0

Contextul alegerilor actuale, fie ele discutabile sau certe, ne amintește încă o dată de existența drepturilor și libertăților cetățenilor. Dreptul la egalitate, dreptul de a alege și a fi ales, sau altele, ni se par niște drepturi firești de care uneori uităm că beneficiem.

În România, Constituția prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Acest lucru, firesc de altfel, ne face totuși privilegiați în fața altor cetățenii ai lumii. Amintim, de asemenea, Articolul 1 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului ce proclamă că toate fiinţele umane sunt născute libere şi egale în demnitate şi drepturi.

Dacă ne îndreptăm privirea în partea dreaptă a hărții  vom realiza că nu toți cetățenii lumii dispun de aceleași drepturi și beneficii ca noi.

De exemplu, abia recent președintele Afganistanului a promulgat o nouă lege care prevede, pentru prima dată în istoria țării, dreptul mamelor de a fi înscrise pe certificatul de naștere a copilului și pe buletine sau legitimații. Această nouă lege constituie o victorie imensă pentru femeile din Afganistan care duc o luptă zilnică pentru recunoașterea drepturilor.

Recunoașterea acestora în calitatea lor de mame este un pas important, deoarece până în prezent femeile nu trebuiau să existe în spațiul public, copiii aparținând exclusiv de tată.

Reforma aduce o serie de beneficii, mai ales pentru femeile divorțate, separate sau văduve care doresc să obțină pentru copiii lor dreptul la educație sau la sănătate.

Vedem, așadar, că dreptul la egalitate în faţa legii şi protecţia tuturor împotriva discriminării nu reprezintă norme fundamentale în dreptul lor național.

Alt exemplu al progresului realizat  spre un cadru legal de protecție îl constituie și noua lege din Botswana, Africa, unde femeile măritate au primit dreptul de proprietate, adică de a avea stăpânire deplină asupra unui bun. Deși limitat  la faptul că trebuie să îndeplinească cerința obligatorie de a fi măritate, existența dreptului nu poate fi neglijată.

În România, orice persoană se naște sub egida unor drepturi și libertăți, pe când în alte state ale lumii drepturile sunt fie oferite, fie câștigate.

 

 

De ce în România candidații care decedează ulterior depunerii candidaturii nu sunt scoși de pe listele de vot?

Articolul precedent

Dosar penal in rem deschis după ce un candidat PSD a fost găsit cu 100 de procese verbale asupra sa

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual