sursa foto: cotidianul.ro
De la DosarSpot

#DosarulVâlcov -> 20.000 de lei daune morale în sarcina lui Darius Vâlcov. Acesta va fi obligat să publice hotărârea pe Facebook, după ce procesul a pornit de la o postare pe Facebook

0

Darius Vâlcov, fost primar de slatina și ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, a fost condamnat la plata de daune morale în valoare de 20.000 de lei în procesul intentat de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Conflictul a fost inițiat de o postare publică pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov care ilustra o comparație între mișcarea Rezist și nazismul, iar imaginea Președintelui Klaus Iohannis era făcută să semene cu dictatorul Adolf Hitler. Videoclipul reda o reprezentare a a simbolului comunității Rezist transformat într-o zvastică.

Forumul Democrat al Germanilor a considerat această faptă o defăimare la adresa germanilor din România și a decis ca în luna aprilie a acestui an să îl dea în judecată pe Vâlcov.

Judecătoria Slatina s-a pronunțat ieri cu privire la aceste fapte și a decis obligarea fostului edil la plata sumei de 20.000 cu titlu de daune morale. În plus, minuta instanței prevede obligarea pârâtului la publicarea hotărârii pe Facebook. Decizia poate fi atacată în termen de 30 de zile.

Explicații juridice

Potrivit dispozițiilor codului civil cuprinde în art.252, orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.

Orice persoană care, cu discernământ aduce atingere drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane este trasă la răspundere delictuală. (art.1349 Cod Civil).

Celui căruia îi sunt încălcate drepturile mai sus menționate în art.252 are la dispoziție mijloacele de apărare prevăzute în art.253 Cod Civil. Conform alin.(3) cel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt:

a) obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare;

b) orice alte măsuri necesare pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.

De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. În aceste cazuri, dreptul la acţiune este supus prescripţiei extinctive. [art. 253 alin(4) Cod Civil]

Media a afirmat „Adidas a pierdut marca”, producătorii de fake-uri au sărbătorit, însă explicațiile juridice ne calmează pe toți

Articolul precedent

Facebook va lansa criptomoneda viitorului: LIBRA. Explicații de la specialiști

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar