sursa foto: g4media.ro
De la DosarSpot

#DosarulSubvențiiLaPartid –> Banii PSD-ului l-au trimis acum în fața Curții Supreme

0

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru utilizarea subvențiilor acordate partidului social democrat în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate precum și petru săvârșirea a două fapte de delapidare.

Din comunicatul DNA publicat astăzi, reiese faptul că Mircea Drăghici și-ar fi însușit banii acordați de Autoritatea Electorală Permanentă pentru partid, prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. Se presupune că acest contract este de fapt o încercare de a masca un alt contract încheiat pentru achiziționarea acelui imobil, a cărui valoare  reală este estimată la 500.000 de euro.

În aceeși perioadă în care îndeplinea funcția de trezorier PSD, Drăghici a vândut un autoturism de lux, în valoare de 324.800 lei, aflat în patrimoniul formațiunii politice, unei persoane ce făcea parte din famillia sa, fără să încaseze contravaloarea bunului la momentul înstrăinării. Banii au fost plătiți după o perioadă de 13 luni.

Potrivit declarațiilor publicate de procurorii anticorupție, PSD a ales ca, până la începerea cercetării judecătorești în cauză, să decidă pe baza propriilor analize, dacă se va constitui parte civilă în proces .

Dosarul „subvențiilor la partid” a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: 

În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.
Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Franța este prima țară ce implementează Directiva privind drepturile de autor

Articolul precedent

Băsescu militează în Parlamenul European pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Ce mustrări aduce europarlamentarul la adresa Uniunii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar