sursa foto: monitorulcj.ro
De la DosarSpot

#DosarulSparanghelul –> Procurorii au clasat dosarul: încălcarea măsurilor de distanțare socială nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus

0

Procurorii de la Parchetul din Cluj au decis clasarea dosarului „Sparanghel”, pe motiv că niciuna dintre cele aproape 2000 de persoane care s-au înghesuit în aprilie pe Aeroportul Cluj pentru a pleca la muncă în Germania nu a dus la răspândirea infecţiei cu COVID-19 şi nici nu a încălcat măsura carantinei sau spitalizării prevăzute de prima Ordonanţă Militară emisă de Guvernul Românei.

Ordonanța de clasare poate fi consultată AICI.

„În cursul urmăririi penale, a fost verificată situaţia celor 1962 de persoane, care la data de 09.04. 2020 s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca şi s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, constantându-se că niciuna nu a fost spitalizată sau plasat în carantina definită de textul de lege menţionat. Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca din data de 09.04.2020 nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, prev. de art 352 alin 1 C.pen., deoarece fapta sesizată nu există”, notează procurorii în ordonanţa de clasare.

„Din probele administrate mai rezultă că în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de Ordonanţa Miliatară nr. 1/2020, însă, încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. (…) în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art 352 alin 2. C. pen, întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni”, se mai arată în document.

Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor prevede că: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

În luna aprilie, în timp ce România se afla în stare de urgență, fiind supusă măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei de Covid-19, sute de persoane s-au îmbulzit în incinta Aeroportului din Cluj, fără a respecta condițiile minime de distanțare socială, așteptând să fie preluate de cursele charter pentru a ajunge la muncă, la fermele de Sparanghel din Germania. Atunci, Biroul de Poliție Transporturi Aeriene Cluj s-a sesizat din oficiu în acest caz, iar Inspectoratul General al Poliției Române (IPGR) a anunțat demararea unei anchete penale in rem pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Pedepse penale pentru bugetari de lux. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a elaborat un nou regulament

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică raportează 1.119 cazuri noi. România ajunge la totalul de 42.394 de infectări cu COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar