sursa foto: substantial.ro
De la DosarSpot

#DosarulSJUSuceava –> Ancheta in rem de la Spitalul de Urgență din Suceava privind infectările cu coronavirus a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava

0

Parchetul Judecătoriei Suceva a declinat competența în ceea ce privește Dosarul 111/P/2020 privind infectările cu COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” către Parchetul Tribunalului Suceava pe data de 25 martie, conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorul Cristina Ciornei.

Declinarea a fost rezultatul înregistrării primului deces confirmat al unei persoane ce avea coronavirus. Ancheta se desfășoară deocamdată in rem pentru infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și abuz în serviciu. Conform surselor judiciare ale G4Media.ro, ancheta este îngreunată de faptul că managerul suspendat de la Spital, Vasile Rîmbu, se află în izolare, fiind suspect de infectare cu coronavirus, iar spitalul este închis.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” este vizat de anchetă deoarece a chemat medicii și asistenții la spital, invocând un ordin de ministru care, în fapt, nu exista. Regulile privind prevenirea sau combaterea coronaviruslului nu au fost respectate, fapt ce a dus la infectarea mai multor pacienți, a 181 de cadre medicale și la decesul a 22 de persoane.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, emis pe 24 martie, a fost deschis un dosar penal in rem după ce a examinat mai multe articole publicate în data de 23 martie în mediul online. Sesizarea s-a făcut din oficiu, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.”

Comunicatul Parchetului a mai arătat că: „Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă.”

Aceste acțiuni defectuase și numărul mare de infectări au dus la adoptarea Ordonanței Militare nr. 6, prin care s-a instituit măsura de carantinare asupra municipiului Suceava.

În Codul Penal, la art. 352 este incriminată infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

În art. 297 din Codul Penal este reglementat abuzul în serviciu și este descris ca fiind „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice (se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică).”

Ordonanțele Militare 5 și 6 au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Ce prevăd acestea?

Articolul precedent

Bilanțul total de îmbolnăviri cu coronavirus în România: 2245. 220 de persoane s-au vindecat, iar 69 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar