sursa foto: gandul.info
De la DosarSpot

#DosarulRevoluției –> Primul termen la Înalta Curte. 5000 de persoane citate în dosar. Ion Iliescu nu este prezent

0

Primul termen în cameră preliminară în ceea ce privește dosarul Revoluţiei, are loc vineri, 29 noiembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La acest termen, judecătorul de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile.

În acest dosar, fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Peste 600 de persoane, din cele 5000 care au fost citate s-au prezentat la primul termen și au intrat în sediul instanței.

La fața locului a fost nevoie de o ambulanță, întrucât unor persoane li s-a făcut rău în sala de judecată. Totodată, la sediul ICCJ sunt prezenţi jandarmi şi poliţişti cu scopul de a asigura ordinea.

Avocatul lui Ion Iliescu a intrat în sediul Instanţei Supreme și a declarat faptul că fostul preşedinte nu se va prezenta la proces. „E o procedură care nu presupune, în mod obligatoriu, prezenţa dânsului. (…) Se invocă atât neregularitatea actului de sesizare, raportul cu descrierea faptelor, cât şi nelegala administrare a unora dintre probe”, a arătat Adrian Georgescu, avocatul lui Iliescu.

Înainte de a intra în sala de judecată, acesta a mai declarat că va cere retrimiterea dosarului la parchet. „Da, pe de o parte [n. r. refacerea anchetei], pe de altă parte restituirea acestui dosar la urmărire penală”.

Conducerea Curții Supreme a publicat un program special, dat fiind numărul mare de citații emise, anume în jur de 5.000 de persoane.

ICCJ a făcut următoarele precizări cu privire la program și la procesul desfășurat astăzi, 29 noiembrie: „Având în vedere că, la data de 29 noiembrie 2019, pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află dosarul nr.1045/1/2019/a1, în care au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane, în vederea asigurării desfăşurării activităţii în bune condiţii şi păstrării ordinii la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aducem la cunoştinţa publicului următoarele măsuri:

  • vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Secţiei I civile, Arhiva Secţiei a II-a civile şi Arhiva Completurilor de 5 judecători nu vor desfăşura program cu publicul;
  • Registratura generală şi Arhiva Secţiei penale vor desfăşura program cu publicul conform orarului afişat;
  • accesul publicului în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru dosarul nr.1045/1/2019/a1, va fi permis începând cu ora 7.30”

Procurorul general, Augustin Lazăr, anunța, în luna aprilie a acestui an, finalizarea anchetei în Dosarul Revoluției din 1989. Secția Parchetelor Militare înaintase atunci Înaltei Curți de Casație și Justiție rechizitoriul, însumat din 12 volume.

Astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, după o evoluție complexă și complicată a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor săvârșite în acea perioadă, fapte ce au dus la căderea regimului comunist, suntem în măsură să anunțăm soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă.” a declarat Ministerul Public.

Crimele împotriva umanității sunt incriminate în art. 439, din Codul Penal, ca fiind: „Săvârșirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populații civile, a uneia dintre următoarele fapte: a) uciderea unor persoane; g) vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane; k) alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferințe mari sau vătămări ale integrității fizice sau psihice. Aceasta infracțiune „se pedepsește cu detențiune pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

Vrei să angajezi în funcţie de opţiunea politică a angajatului ? #maigândește-te

Articolul precedent

Slovacia nu aderă la Convenția Consiliului Europei privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Parlamentul slovac vrea să blocheze ratificarea Convenției la nivelul UE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar