sursa foto: newsweek.ro
De la DosarSpot

#DosarulRevoluției –> Înalta Curte a respins probe din rechizitoriul Parchetului Militar. Dosarul s-ar putea întoarce în etapa de urmărire

0

Înalta Curte de Casație și Justiție a exclus o serie de probe din rechizitoriul efectuat de Parchetul Militar în dosarul Revoluției. Curtea Supremă a cerut Secției Parchetelor Militare, în ședința de vineri, ca în termen de 5 zile să remedieze neregularitățile din rechizitoriu și să anunțe dacă menține trimiterea în judecată a inculpaților sau cere restituirea dosarului.

Excepțiile invocate de Asociația „21 Decembrie 1989”, aflată sub conducerea lui Doru Mărieş, precum şi cererile introduse de inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și gl. (rtr.) Rus Iosif au fost acceptate de Înalta Curte. Astfel, sunt respinse următoarele proble din rechizitoriu: declaraţiile ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din Decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al S.R.I. privind evenimentele din decembrie 1989.

Dosarul Revoluţiei din 1989Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost trimis în judecată de procurorii Secţiei militare din Parchetul General, după 30 de ani de cercetări, pe data de 8 aprilie 2019.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, fapte prevăzute de art.439 alin.(1) literele a, g, i și k, din noul Cod Penal.

Judecata a fost întârziată în situaţia actuală social-medicală, având loc doar două termene de judecată, până în data de 21 februarie a acestui an.

În ceea ce îl privește pe fostul prim-ministru, Petre Roman, procurorii au dispus clasarea deoarece în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că nu există în sarcina sa probe concludente cu privire la săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

 

 

Bulgaria, criticată de Parlamentul European într-o rezoluție ce arată nerespectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale

Articolul precedent

Premiul Nobel pentru pace revine către Programul Alimentar Mondial, ce a jucat un rol esențial în prevenirea utilizării foamei ca armă de război

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar