sursa foto: qmagazine.ro
De la DosarSpot

#DosarulRevoluției –> ICCJ a fixat următorul termen în cauză: 21 februarie 2020. Este nevoie de avocați din oficiu

0

Înalta Curte de Casație și Justiție, la care a avut loc astăzi primul termen în cameră preliminară în ceea ce privește dosarul Revoluţiei, a amânat dosarul pentru 21 februarie 2020. Timp de 5 ore au dost strigate 3516 persoane. La ora 13.30 s-a încheiat apelul părților citate, fiind prezente peste 600 de persoane din cele 5000 citate.

„Conform dispozițiilor Codului de procedură penală, în cauză au fost emise un număr de aproximativ 5000 de citații, iar la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost prezente, la termenul din 29 noiembrie 2019, aproximativ 600 de persoane”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al ICCJ.

„Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul.

„Completul de judecată şi conducerea Înaltei Curți de Casație şi Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora şi asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei şi de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme”, se arată în comunicatul de presă publicat de ICCJ pe site-ul oficial.

La fața locului a fost nevoie de o ambulanță, întrucât unor persoane li s-a făcut rău în sala de judecată. Totodată, la sediul ICCJ au fost prezenţi jandarmi şi poliţişti cu scopul de a asigura ordinea.

„Pe parcursul desfășurării procesului au existat două incidente în care s-a asigurat intervenția echipajelor medicale de urgență pentru două persoane.

Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare şi administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare.

Următorul termen acordat în cauză este 21 februarie 2020”, se mai arată în comunicat.

„Înalta Curte de Casație şi Justiție reamintește public numeroasele demersuri făcute de o lungă perioadă de timp în vederea asigurării unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității instanței supreme, care trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic inclusiv pentru administrarea unor dosare cu un număr foarte mare de participanți la procedurile judiciare. Dificultățile de ordin material sunt de natură să creeze neplăceri pentru justițiabili în desfășurarea procedurilor judiciare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi afectează solemnitatea actului de justiţie”, mai precizează Înalta Curte.

Procurorul general, Augustin Lazăr, anunța, în luna aprilie a acestui an, finalizarea anchetei în Dosarul Revoluției din 1989. Secția Parchetelor Militare înaintase atunci Înaltei Curți de Casație și Justiție rechizitoriul, însumat din 12 volume.

Astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, după o evoluție complexă și complicată a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor săvârșite în acea perioadă, fapte ce au dus la căderea regimului comunist, suntem în măsură să anunțăm soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă.” a declarat Ministerul Public.

Slovacia nu aderă la Convenția Consiliului Europei privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Parlamentul slovac vrea să blocheze ratificarea Convenției la nivelul UE

Articolul precedent

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu ambasadorul Hans Klemm pentru a-și lua rămas bun. Adrian Zuckerman, noul ambasador

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar