sursa foto: newsweek.ro
De la DosarSpot

#DosarulRevoluției –> 100 de persoane prezente la ICCJ pentru al doilea termen de judecată

0

Vineri, 21 februarie, are loc al doilea termen în Dosarul Revoluției, la sediul ICCJ. Aproximativ 100 de persoane sunt prezente la instanța supremă pentru a depune mărturie. Înalta Curte a declarat că a luat măsuri pentru ca persoanele să nu aştepte în picioare pe holurile instanţei, astfel că în sediu au fost aduse mai multe bănci, însă aglomerație s-a creat din nou.

„E foarte greu pentru oamenii în vârstă să vină cinci ore, șapte ore şi să plece înapoi de fapt cum au venit. (…) Oamenii au speranţe şi aşteptări, aşteaptă de 30 de ani. Nici nu au ce să facă, până la urmă, mulţi dintre ei nu au avut în viata lor de-a face cu justiţia”, a afirmat președintele Asociației „21 Decembrie” din București, Teodor Mărieş.

„Conform dispozițiilor Codului de procedură penală, în cauză au fost emise un număr de aproximativ 5000 de citații, iar la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost prezente, la termenul din 29 noiembrie 2019, aproximativ 600 de persoane”, se arăta în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al ICCJ. „Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul, la termenul de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Secția Parchetelor Militare a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție rechizitoriul care însuma 12 volume.

Faptele care au determinat încadrările juridice din speță sunt reprezentate de transmiterea în mod voit a unei percepții generale conform căreia, în zilele revoluției, se desfășura un atac terorist. Procurorii susțin că aceste dezinformări au facilitat accesul la putere al celor puși sub acuzare. Totodată, faptele au generat o teamă profundă în rândul populației, aspect care a dus la o stare de dezorientare, care a dat naștere unor lupte între „teroriști” și revoluționari, lupte care, în realitate, erau purtate doar între cetățeni.

Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice.

STS și SRI fac apel public la comunitate: #StopApelurilorFalseLa112

Articolul precedent

LIVE: Klaus Iohannis, la întrunirea Consiliului European privind constituirea bugetului multianual al UE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar