Sursa: Observator
De la DosarSpot

#DosarulProfulOnline –> Alexandru Cumpănașu, dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

0

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 au declanșat urmărirea penală in rem pentru incitare la ură sau discriminare în legătură cu mai multe postări publicate de fostul candidat la preşedinţie, Alexandru Cumpănaşu, pe reţeaua de socializare TikTok.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a fost înregistrat, miercuri, un dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliţie, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitare la ură sau discriminare, urmărirea penală fiind începută in rem”, arată comunicatul Parchetului transmis, miercuri, Agerpres.

Deși Parchetul nu face referire la o anumită persoană, surse judiciare precizează că cel vizat de verificări este Alexandru Cumpănaşu. Anchetatorii au arătat că, în fapt, s-a reţinut că în spaţiul public au apărut o serie de postări şi materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secţiei 16 Poliţie, prin mesajele transmise, a incitat publicul la ură faţă de o anumită categorie de persoane, în speţă cadrele didactice.

În prezent, lucrătorii Secţiei 16 Poliţie efectuează cercetările, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, cauza fiind în faza administrării probatoriului.

500.000 de elevi din România urmăresc contul de TikTok denumit „proful online”, în care profesorii sunt blamaţi, arătaţi cu degetul şi pozitionaţi ca şi cum ar fi adversari ai elevilor. Contul este administrat de Alexandru Cumpănaşu, fost candidat independent la alegerile prezidenţiale. Părinţii sunt şocaţi de conţinutul extrem de dur la care au acces copiii lor, însă postările de pe TikTok, unele chiar pe ritmuri de manele, au ajuns subiect de discuţie în cancelarii.

In rem este o expresie latină folosită pentru a desemna împrejurarea în care efectele unor acte sau măsuri procesuale se referă doar la faptă. Începerea urmăririi penale este o activitate care se realizează in rem, deoarece condiţiile legale ce se referă la declanşarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

În art. 305 din Codul de Procedură Penală se arată procedura de începere a urmăririi penale: (1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.”

În alin. 3 se arată cum se pune îm mișcare acțiunea penală in personam: „Atunci când exista probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă ca o anumită persoană a săvârșit fapta pentru care s-a început urmărirea penală și nu există vreunul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare față de aceasta, care dobândește calitatea de suspect.”

Capitoliul de la Washington, luat cu asalt de susținătorii lui Trump care nu vor să accepte înfrângerea

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică raportează 4.951 de cazuri noi de COVID-19 și 111 pacienți decedați

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar