sursa foto: resita.ro
FactualSpot

#DosarulPermiselorPortArmă –> Polițiști mituiți să măsluiască examenul pentru permisele port-armă. Prefectul din Caraș Severin este cercetat de DIICOT. Mihai Fifor apare în dosar

0

„Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor și munițiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obține dreptul de a procura și deține arme.” arată un comunicat DIICOT.

În România, pentru a procura o armă letală ești obligat să deții o autorizație eliberată nominal. Aceasta se va obține dacă sunt îndeplinite condițiile menționate în Legea 295/2004 art.14. Printre condiții se numără și absolvirea unui curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate. 

Șeful unui serviciu din cadrul unei instituții aparținând M.A.I., un ofițer și 3 agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor sunt bănuiți că au inițiat un grup infracțional la care s-au alăturat mai târziu alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obținerea unor beneficii de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme.

Ieri, procurori DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare în Caraș-Severin dintre care una la sediul unei secții de Poliție, iar altele la locuințele unor polițiști.

Prefectul de Caraș Severin, Matei Lupu, este suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unor apropiați. Față de acesta, procurorii au aplicat măsura preventivă a controlului judiciar.Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat astăzi că Lupu și-a dat demisia și că mâine, în ședința de guvern, va fi numit un alt prefect.

Măsura reținerii a fost aplicată pentru alte 5 persoane.

Astăzi au apărut informații conform cărora numele fostului ministru de Interne, Mihai Fifor, şi cel al fostului lider judeţean PSD, Ioan Mocioalcă, apar în anchetă. Aceștia au fost menționați în discuțiile purtate de potențiali beneficiari ai dării de mită cu cei pretinși a fi în grupul infracțional, pentru a pune presiune și a obține favoritismul în examen. 

Mihai Fifor, contactat de Digi24, a negat implicarea sa în acest dosar despre care susține că nu are cunoștință.

Cutuma promovării la foc rapid a examenului pentru port-armă

Reprezentanții societății comerciale autorizate nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore, iar înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare divulgau subiectele de examen către responsabilii din cadrul societății de autorizare care le dădeau mai departe cursanților supuși testării. Promovabilitatea era astfel garantată și a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate atât din Caraș-Severin cât și din județele limitrofe.

Favorizarea în mod ilegal s-a realizat și pentru persoane care au săvârșit infracțiuni și contravenții la regimul armelor și munițiilor, fiind protejați de membrii grupului infracțional pentru a nu răspunde penal sau contravențional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societății comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancțiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deținere a armelor).

 

LIVE: Klaus Iohannis, anunț despre summitul NATO

Articolul precedent

Laura Codruța Kövesi premiată ca cea mai puternică femeie din Europa, la Bruxelles.

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual