sursa: expresspress.ro
De la DosarSpot

#DosarulOprescu –> Încurcătură matematică în cazul condamnării

0

Fostul primar al Municipiului București, Sorin Mircea Oprescu, a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită și constituirea uni grup infracțional organizat.

La momentul comunicării minutei hotărârii de condamnare, exista o eroare în privința anilor de închisoare. Mai precis, s-a pierdut un an în calculul pedepsei. 4 ani și 4 luni a fost inițial numărul ce determina sentința fostului edil.  În fapt, a fost o simplă eroare materială în persoana judecătorului Iosefina Pârvu de la Tribunalul București.

Judecătorul a decis sancționarea fiecărei infracțiuni în parte astfel:

  • Luare de mită – 4 ani de închisoare
  • Abuz în serviciu- 3 ani de închisoare
  • Constituirea unui grup infracțional organizat- 1 an de închisoare.

Conform dispozițiilor codului penal, care explică în articolul 39 modul de stabilire a pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni, atunci când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

În situația fostului primar, la pedeapsa de 4 ani de închisoare, se adaugă un spor de 1 an și 4 luni, (reprezentând o treime din suma celorlalte două pedepse), rezultând astfel totalul de 5 ani și 4 luni de închisoare.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată, iar potrivit declarațiilor avocatei Alice Drăghici, va urma să formuleze calea de atac ulterior comunicării motivării deciziei.

Motivele condamnării

Din ancheta procurorilor anticorupție, reiese că la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

DNA susține că Sorin Oprescu a primit suma de 25.000 de euro, ce reprezintă doar o parte din totalul de 60.000 de euro, bani pretinși de fostul edil și subalternul său de la administratorii unei societăți comerciale în legătură cu un contract de execuții lucări pentru Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Vulnerabilitatea WhatsApp în fața unui atac cibernetic

Articolul precedent

Timmermans amenință, Dragnea se opune, noi ce să înțelegem?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar