sursa: wall-street.ro
De la DosarSpot

#DosarulMitaAustriacă –> Imunitatea lui Tăriceanu în mâinile Senatului

0
UPDATE: Senatul a decis să nu-i ridice imunitatea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Voturuile au arătat astfel:

  • 38 ‘pentru’
  • 78 ‘împotrivă’
  • 1 ‘abținere’
ȘTIREA INIȚIALĂ:

Astăzi este o zi importantă pentru soarta lui Călin Popescu Tăriceanu. Membrii Senatului vor vota  încuviințarea sau respingerea solicitării formulate de DNA, în sensul începerii urmăririi penale. Comisia juridcă din Senat a aprobat săptămâna trecută ridicarea imunității lui Tăriceanu, iar senatorii vor vota astăzi  asupra acestui aspect.

Cererea de urmărire penală și de ridicare a imunității parlamentare se va adopta prin vot secret, exprimat prin bile.

Comunicatul DNA, postat în urmă cu aproape 7 luni, arată că „în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide.”

Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal.

Scurte explicații juridice

Faptele săvârșite de membrii Guvernului pe perioada exercițiului funcției lor care, potrivit legii penale, constituie infracțiuni, intră sub incidența Legii nr.115/1999 privind responsabilitaea ministerială.

Astfel, potrivit art.11 din legea privind responsabilitatea ministerială “Membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcției, în condiţiile prevăzute de Constituție.”

Atât Constituția, în art.109 alin.(2) teza întâi, cât și legea privind responsabilitatea ministerială, în art.12, prevăd că numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României, au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor.

Dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenței sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfășurată de Guvern sau de un minister ori de o comisie speciala de ancheta constituita în acest scop. [Lega nr.115/1999 art.13 alin(1)]

În acest sens, săptămâna trecuta, Comisia juridică a Senatului a aprobat ridicarea imunității lui Călin Popsescu Tăriceanu și a întocmit raportul pe care l-a trimis Senatului.

Pentru mai multe lămuriri cu privire la imunitatea parlamentară și detalii despre acuzațiile aduse fotului premier, Călin Popescu Tăriceanu, puteți accesa AICI articolul #DosarulMitaAustriacă –>Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității lui Tăriceanu. Ce înseamnă acest lucru?

Surse: Darius Vâlcov a demisionat din Guvern

Articolul precedent

Demisii în masă la PNL București. Cristian Bușoi: “cel mai înțelept este să ne retragem”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar