sursa: libertatea.ro
De la DosarSpot

#DosarulMitaAustriacă –>Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității lui Tăriceanu. Ce înseamnă acest lucru?

0

Comisia juridică a Senatului a aprobat ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție pe numele acestuia. Procurorii DNA îl acuză pe fostul premier pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită pe vremea când era prim-ministru.

Președintele Comisie juridice din Senat, Robert Cazanciuc (membru PSD), a anunțat că decizia a fost luată cu 3 voturi “pentru” , 2 voturi “ împotrivă“ și un vot nul.

În urmă cu 6 luni, DNA a transmis Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu. Procurorii anti-corupție au anunțat atunci că fostul-premier este bănuit că ar fi primit aproximativ 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract commercial. Tăriceanu ar fi folosit ulterior suma primită pentru a finanța campania electorală.

Comisia juridică trebuie să întocmească raportul care va fi transmis plenului Senatului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea DNA. De menționat faptul că PSD deține în prezent majoritatea în Senat.

Scurte explicații juridice cu privire la atragerea raspunderii penale a membrilor Guvernului  

Faptele săvârșite de membrii Guvernului pe perioada exercițiului funcției lor care, potrivit legii penale, constituie infracțiuni, intră sub incidența Legii nr.115/1999 privind responsabilitaea ministerială.

Astfel, potrivit art.11 din legea privind responsabilitatea ministerială “Membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcției, în condiţiile prevăzute de Constituție.”

Atât Constituția, în art.109 alin.(2) teza întâi, cât și legea privind responsabilitatea ministerială, în art.12, prevăd că numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României, au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor.

În ce constă imunitatea parlamentară ?

Imunitatea parlamentară are două componente: iresponsabilitate și inviolabilitate.

Componenta iresponsabilității este prevăzută la articolul. 72 alin(1) din Constituție și reprezintă faptul că parlamentarul nu răspunde nici civil, nici penal, pentru opiniile politice exprimate și nici pentru voturi.

Evident, va răspunde civil în cazul în care acesta realizează o faptă delictuală dar, nu va răspunde pentru opiniile politice exprimate.

În ceea ce privește inviolabilitatea, aceasta poartă asupra măsurilor preventive care se pot lua împotriva parlamentarului, în faza de urmărire penală și până la condamnarea defintivă.

Măsurile preventive se iau împotriva unei persoane în anumite condiții prevăzute de Codul de Procedură Penală și reprezintă o restrângere foarte mare a libertății individuale. Chiar dacă persoana se bucură de prezumția de nevinovăție, în anumite situații este necesară luarea unor măsuri preventive până la condamnarea defitivă.

Însă măsurile preventive, se iau doar în condițiile legii și nu reprezintă o regulă, reprezintă o măsură excepțională.

Palrmentarii, spre deosebire de ceilalți oameni, beneficiază de imunitate cu privire la aceste măsuri preventive.

PARLAMENTARII NU BENEFICIAZĂ DE IMUNITATE ÎN SITUAȚIA ÎN CARE SUNT CONDAMNAȚI DEFINITIV.

În acest sens, reamintim că Liviu Dragnea a ajuns în închisoare din poziția de parlamentar, fiind președintele Camerei Deputaților. De asemenea, în trecut George Becali, a plecat din ședința plenului Parlamentului să se prezinte la penitenciar, fiind pronunțată condamnarea sa definitivă, iar exemplele pot continua.

Imunitatea parlamentară poartă doar asupra acestor măsuri prevenitve. Astfel, în cazul în care va fi ridicată imunitatea parlamentară în cazul lui Tăriceanu, procurorii vor putea dispune luarea unor măsuri preventive în condițiile legii.

Imunitatea va fi ridicată în ședința plenului cu votul  secret  al majorității.

În final, trebue să precizăm că o dată ridicată imunitatea parlamentară  a unui membru, de către Camera sesizată în acest sens, pot fi luate măsuri preventive în persoana parlamentarului respectiv dacă sunt îndeplinite și condițiile prevăzute în Codul de Procedură Penală în art.202:

  • există probe/indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune;
  • necesitatea asigurării bunei desfăşurări a procesului penal;
  • împiedicarea sustragerii suspectului/inculpatului de la desfăşurarea procedurilor;
  • prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni

Dacă sunt îndeplinite și aceste condiții, atunci se pot lua măsuri preventive față de parlamentarul vizat dar asta nu înseamnă și că se vor lua.

 

Opoziția a ajuns la un numitor comun: Turcan – Președintele Camerei Deputaților și Kovacs – Avocatul Poporului

Articolul precedent

Conducerea Camerei Deputaților în mâinile PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar