sursa foto: rfi.ro
De la DosarSpot

#DosarulMineriadei –> ICCJ a hotărât definitiv restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea urmăririi penale

0

Dosarul Mineriadei din 1990 se întoarce la Parchetul Militar, au decis definitiv joi, 10 decembrie, magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

Instanţa supremă a respins ieri toate contestaţiile depuse la dosar de Parchetul General şi părţile vătămate. Înalta Curte a luat decizia în camera preliminară pe data de 8 mai 2019 motivând că a identificat nulitatea mai multor acte de urmărire penală pe numele inculpaților din acest dosar, lucru care a dus la constatarea nulității rechizitoriului întocmit.

În mai, magistratul a arătat următoarele: „Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 47/P/2014 din 12 iunie 2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, sub următoarele aspecte:

  • sub aspectul nelegalităţii constând în lipsa dispoziţiei de începere a urmăririi penale pentru faptele pretins comise de inculpaţii Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil şi Florescu Mugurel Cristian în perioada 11-12 iunie 1990;
  • sub aspectul nelegalităţii urmăririi penale efectuate în cauză după redeschiderea urmăririi penale în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii în varianta normativă a uciderii unor persoane (art. 439 alin. (1) lit. a);
  • în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare în sarcina inculpaţilor, indicarea şi analiza mijloacelor de probă.”

De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a dispus „excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare.”

Faptele din vara lui 1990

Dosarul Mineriada vrea să-i aducă în fața instanței supreme pe Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru, pentru evenimentele desfășurate între 13 și 15 iunie 1990.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosar şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei.

Procurorii militari susțin că în zilele de 11 și 12 iunie ale anului 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva protestatarilor din capitală care militau în Piața Universității, pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.

În mod nelegal, au fost implicate forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Declanșarea atacurilor a avut loc pe 13 iunie, iar represiunile au continuat încă 2 zile, minerii fiind susținuți de autorități și muncitori din mai multe județe ale țării. Cel acuzat pentru emiterea ordinului de evacuare în forță a manifestanților din Piața Universității este fostul lider FSN, Ion Iliescu.

Restituirea dosarului la Parchetul General

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş susţine că din dosar lipseşte cam 80% din ceea ce s-a instrumentat în perioada 2005 – 2007„După un an şi jumătate aflăm că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi”, a spus acesta.

În acest dosar au fost  audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai victimelor şi 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citaţii.

Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz are 2.000 de file.

Dosar penal pentru mai multe persoane din Constanța în urma unui conflict iscat în trafic

Articolul precedent

Consiliul European de la Bruxelles a stabilit sancțiuni pentru „acțiunile ilegale și agresive” ale Turciei împotriva Greciei și Ciprului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar