sursa foto: Fanatik.ro
De la DosarSpot

#DosarulHolidayClubNeptun –> Un judecător italian a decis ca Dragoș Săvulescu să fie lăsat în libertate. Extrădarea sa în România este pusă în așteptare

0

Fostul acționar al Clubului de Fotbal Dinamo, Dragoș Săvulescu, a fost eliberat de autoritățile italiene după ce o instanță a statului în care s-a predat a decis pe baza declarațiilor oferite că bărbatul este de bună-credință și nu prezintă motive pentru a fi arestat preventiv.

Potrivit G4Media.ro, Dragoș Săvulescu a declarat în cadrul audierilor desfășurate de poliția italiană că decizia de condamnare la 5 ani de închisoare ar fi ”rezultatul controlului exercitat de serviciile secrete din România asupra judecătorilor și instituțiile acestui stat”. Omul de afaceri mai susține că hotărârea definitivă a Curții Supreme din România  ar conține fapte ce nu corespund realității și a fost pronunțată doar pentru pedepsirea lui pentru motivul că nu s-a supus regimului din România. El susține că în România condițiile de executare a pedepselor privative de libertate din penitenciare sunt neconforme și viața lui ar fi pusă în pericol în cazul unei predări către țara noastră.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat în primă instanță de către Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare  cu suspendare (iulie 2017), iar după calea de atac ordinară a apelului, Curtea Supremă a hotărât sancționarea sa cu 5 ani și 6 luni închisoare cu executare.(februarie 2019).

Pe data de 13 ianuarie a acestui an el s-a predat la o secție de poliție din Italia, Napoli, unde a fost arestat.

Autoritățile române pot continua procedura de aducere în țară a lui Dragoș Săvulescu pentru executarea pedepsei, însă deocamdată nu este stabilit vreun termen de judecată pentru extrădare, conform acelorași surse.

SITUAȚIA DE FAPT

Dragoș Săvulescu împreună cu Georgică Giurgiucanu și Cristian Borcea au intrat ilegal în posesia unor suprafețe de teren de 12.500.000 de metri pătrați din Constanța. Potrivit procurorilor DNA, cei 3 inculpați au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro.

Prin intermediul societății comerciale “Holiday Club Neptun”  Giurgiucanu și Săvulescu, au acționat în calitate de mandatari în numele unei persoane în vârstă (Ivonne Aline Buzescu-Movilă) care moștenise proprietăți impresionante, pe care le-a lăsat Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici, unul dintre aceștia fiind Cristi Borcea.

În plus, și membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 împreună cu Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturile de proprietate privată.

Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

#DosarulHolidayClubNeptun reprezintă cel mai vechi dosar de corupție judecat de instanțele românești, însumând 10 ani de tergiversări de la trimiterea sa în judecată pe data de 28 octombrie 2008.

Ministrul Justiției: Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România. Prima reuniune JAI sub președenție croată

Articolul precedent

Personalul mănâncă cei mai mulți bani din bugetul Capitalei pentru 2020. Nicușor Dan: este la fel de delirant ca precedentele

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar