sursa foto: antena3.ro
De la DosarSpot

#DosarulFrațiiMicula –> România a câștigat procesul la Tribunalul Internațional de arbitraj. Statul nu trebuie să plătească 9 miliarde de lei

0

Ioan și Viorel Micula, doi cunoscuți oameni de afaceri, au pierdut procesul de la Tribunalul internațional de arbitraj din Washington intentat împotriva României în anul 2014, în baza acordului dintre Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Reclamanții au solicitat despăgubiri în valoare de 9 miliarde de lei , însă hotărârea instanței îi va obliga la plata a 75% din costurile suportate de statul român în acest proces.

În cadrul arbitrajului, frații Micula au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul respectivului acord, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Instanța de arbitraj a hotărât că statul român s-a angajat în eforturi ”serioase și vizibile” pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul și că reclamanții nu au adus argumente satisfăcătoare pentru a-și susține pretențiile.

România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”, informează G4Media.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția.

Instanța de la Washington a precizat că nu are competență pentru a examina afirmațiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a prețurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare în 2003, a acordului dintre România și Suedia.

Într-un litigiu anterior despre care puteți citi în articolul nostru anterior, tot la Tribunalul de la Washington, Frații Micula au avut câștig de cauză primind aproximativ 395 de milioane de euro de la stat (84,4 mil cu titlu de despăgubiri și restul dobânzi), plătiți în decembrie 2019 de către Guvernul Orban, în situația în care sechestrul pus de cei doi oameni de afaceri bloca serviciile de navigație aeriană.

Primăvara începe cu New York: a intrat în vigoare legea care interzice în totalitate comercializarea pungilor de plastic de unică folosință

Articolul precedent

Problema diferenței de remunerare dintre femei și bărbați. Soluțiile propuse de Parlamentul European

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar