sursa foto: cotidianul.ro
De la DosarSpot

#DosarulFrațiiMicula –> Dosar penal in rem, deschis la IPJ Bihor, privind evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare de aproape 44 milioane de euro

0

O ancheta pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare de aproape 44 milioane de euro îi vizează pe frații Micula. Frații Ioan și Viorel Micula de la compania European Drinks sunt implicați într-un dosar penal in rem, deschis la IPJ Bihor, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, potrivit unor surse judiciare care au dorit să-și păstreze anonimatul.

După un an de la deschiderea cazului, dosarul este încă in rem, fiind cercetate doar faptele, fără a fi identificaţi autorii. Ancheta vizează folosirea cu rea-credință a bunurilor și creditului societăților, într-un scop contrar intereselor acestora, fără justificare din punct de vedere economic. Frații Ioan și Viorel Micula, dar și alți membri ai familiei și angajați ai companiilor lor din grupul European Drinks, sunt considerați inițiatorii și coordonatorii unui grup infracțional care și-ar fi devalizat și decapitalizat propriile companii cu scopul de a nu plăti taxe către stat între 2001 și 2017.

Frații Micula sunt acuzați de efectuarea unor tranzacții fără justificare economică sau comercială și de transferul unor bani și bunuri între firmele din cadrul grupului European Drinks. Ar fi reușit, în acest mod, să-și însușească, fără să plătească taxe către stat, o suma de aproximativ 44 de milioane de euro. Tot in rem este şi o ancheta care îl vizează pe Victoraș Micula, acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj şi favorizarea infractorului.

La o percheziție domiciliară ce a avut loc acasă la Victor Micula, în martie 2019, poliţia Bihor nu ar fi găsit nicio armă de foc. Trei luni mai târziu, o echipă de ofițeri ai DGA Oradea ar fi găsit în aceeași casă trei arme, au declarat surse pentru G4media.ro. La acest moment, Parchetul Judecătoriei Oradea cercetează și cine l-ar fi pus în gardă pe Victor Micula cu privire la percheziţiile IPJ Bihor din martie.

Despre conflictul de la Curtea de Arbitraj puteți găsi informații AICI.

In rem este o expresie latină folosită pentru a desemna împrejurarea în care efectele unor acte sau măsuri procesuale se referă doar la faptă. Începerea urmăririi penale este o activitate care se realizează in rem, deoarece condiţiile legale ce se referă la declanşarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

În art. 305 din Codul de Procedură Penală se arată procedura de începere a urmăririi penale: (1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.”

În alin. 3 se arată cum se pune îm mișcare acțiunea penală in personam: „Atunci când exista probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă ca o anumită persoană a săvârșit fapta pentru care s-a început urmărirea penală și nu există vreunul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare față de aceasta, care dobândește calitatea de suspect.”

Delapidarea este o infracțiune incriminată în art. 295, Cod Penal:  „Însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

#NoCancer Dan Motreanu: Lupta împotriva cancerului este o prioritate

Articolul precedent

Ce presupune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar