sursa foto: gov.ro
De la DosarSpot

#DosarulConsilierulLuiBodog –> Pus în așteptarea verdictului Comisiei juridice a Senatului

0

Astăzi pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului se află cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității lui Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății. Acesta este suspectat că în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018 a atestat în mod nereal prezența consilierului la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Prejudiciul adus bugetului Ministerului Sănătății este aproximat la 77.985 lei.

Pentru a pune în mișcare urmărirea penală pentru săvârșirea unor fapte asimilate infracțiunilor de corupție este necesar ca Senatul să ridice imunitatea parlamentară.

În ce constă imunitatea parlamentară ?

Imunitatea parlamentară are două componenteiresponsabilitate și inviolabilitate.

Componenta iresponsabilității este prevăzută la articolul. 72 alin(1) din Constituție și reprezintă faptul că parlamentarul nu răspunde nici civil, nici penal, pentru opiniile politice exprimate și nici pentru voturi.

Evident, va răspunde civil în cazul în care acesta realizează o faptă delictuală dar, nu va răspunde pentru opiniile politice exprimate.

În ceea ce privește inviolabilitatea, aceasta poartă asupra măsurilor preventive care se pot lua împotriva parlamentarului, în faza de urmărire penală și până la condamnarea definitivă.

Măsurile preventive se iau împotriva unei persoane în anumite condiții prevăzute de Codul de Procedură Penală și reprezintă o restrângere foarte mare a libertății individuale. Chiar dacă persoana se bucură de prezumția de nevinovăție, în anumite situații este necesară luarea unor măsuri preventive până la condamnarea defitivă.

Însă măsurile preventive, se iau doar în condițiile legii și nu reprezintă o regulă, reprezintă o măsură excepțională.

Parlamentarii, spre deosebire de ceilalți oameni, beneficiază de imunitate cu privire la aceste măsuri preventive.

PARLAMENTARII NU BENEFICIAZĂ DE IMUNITATE ÎN SITUAȚIA ÎN CARE SUNT CONDAMNAȚI DEFINITIV.

Biroul Permanent va dispune înaintarea cererii de ridicare a imunității către Comisia Juridică a Senatului unde vor urma audierile fostului ministru. În final, Comisia Juridică va emite un raport pe baza căruia se va dezbate, iar mai apoi se va vota în plenul Senatului, ridicarea sau nu a imunității lui Florian Bodog.

Imunitatea va fi ridicată în ședința plenului cu votul  secret  al majorității.

Însă toate aceste etape vor suferi o amânare de cel puțin două luni deoarece în prezent este vacanța parlamentară, asta dacă nu se va convoca o sesiune extraordinară. Din experiența procedurii (respinse) de atragere a răspunderii penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, care a durat mai bine de 7 luni (noiembrie 2018-iunie 2019) putem preconiza că Bodog mai are de așteptat decizia Senatului referitoare la începerea urmăririi penale.

Pentru a fi la curent cu situația fostului ministru al Sănătății urmăriți #DosarulConsilierulLuiBodog.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Justiției: „Societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar”

Articolul precedent

Elena Udrea revine pe teritoriul și în atenția României!

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar