sursa foto: youtube.com
De la DosarSpot

#DosarulColectiv –> Pronunțarea sentinței: 9 decembrie. DNA cere pedepse îndreptate spre maximum

0

Tribunalul București va pronunța o sentință săptămâna viitoare, și anume pe 9 decembrie, în dosarul Colectiv. Procurorii au cerut luni, 2 decembrie, pedeapsa maximă, respectiv 14 ani de închisoare, pentru cei doi pompieri care au verificat clubul înainte de incendiu. Cu privire la ceilalți inculpați, respectiv patronii clubului bucureștean și cei doi pirotehniști, procurorul a solicitat 12 ani de închisoare, iar în cazul fostului primar al Sectorului 4, al celor trei subalterne și patroana firmei care a organizat spectacolul de artificii s-au cerut câte 14 ani de detenție.

Procurorii de caz de la DNA au cerut în fața instanței „pedepse îndreptate spre maximum” pentru cei doi angajați ai ISU București, dacă vor fi găsiți vinovați în dosarul „Colectiv”. Procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorul de ședință al DNA a cerut ca cei doi pompieri, Antonina Radu și George Matei, să primească pedeapsă maximă prevazuta de lege pentru abuz în serviciu, la care se adaugă consecințe deosebit de grave, și anume 14 ani de închisoare. Ei sunt acuzați de faptul că au verificat clubul înainte de incendiu și nu au luat măsuri pentru remedierea problemelor de securitate.

De asemenea, DNA cere ca cei doi foști angajați ai ISU să achite contravaloarea intervenției pompierilor la Colectiv. Procurorii au cerut ca și Inspectoratul pentru Situații de Urgență să plătească împreună cu cei doi pompieri daunele civile și morale.

În pledoaria sa, procurorul DNA a argumentat următoarele: „Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existența SC colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menționat acel control nici în proces verbal și nu și-au anunțat nici superiori.

Erau obligați de lege să înregistreze fiecare control efectuat și totodată să își anunțe superiorii.

Urmările faptelor lor sunt de aproape 30.000 de lei, suma intervenției ISU, și aproximativ 60.000 de lei, daunele de la clubul Colectiv.

Deși au intrat în clubul Colectiv și au discutat cu administratorii SC Colectiv, nu au întocmit niciun proces verbal.

Vă solicităm să constatați că la clubul Colectiv a existat o singură ușă, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de ușă se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig.

Martorii au spus că organizatorii nu au solicitat acest lucru. Martorii au menționat și că era o ușă laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această ușă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului.

De asemenea, clubul Colectiv nu putea obține autorizația PSI deoarece nu avea ferestre. Deși existaseră, acestea au fost zidite. În plus, SC Colectiv nu deținea un plan de evacuare.

Pragul de la ieșire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenți acolo și s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălțime.”

În fața instanței, inculpații s-au apărat argumentând că nu au avut posibilitatea de a intra în clubul Colectiv, însă procurorul a explicat că „Clubul Colectiv funcționa când au făcut controale dânșii, a funcționat în mod continuu din anul 2014 până la tragedia din 2015.”

În art. 297 din Codul Penal este reglementat abuzul în serviciu și este descris ca fiind „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice (se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică).”

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

Dosarul „Colectiv” a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, de către Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost blocat timp de doi ani din cauza unor chestiuni de procedură, iar, în urma faptului că judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, a fost înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

Comisia juridică admite abrogarea recursului compensatoriu. Ce urmează să se întâmple în Parlament

Articolul precedent

Declanșarea stării de urgență în educație este solicitată de USR. Rezultate îngrijorătoare pentru educația românească, potrivit raportului OECD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar