sursa foto: piatapresei.ro
De la DosarSpot

#DosarulColectiv Piedone, fostul edil al Sectorului 4, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare

0

Decizia în primă instanță în dosarul Colectiv a fost dată astăzi, 16 decembrie. Așa cum arată magistrații Tribunalului București, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, precum și la 5 ani de interzicere a drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit.a, b, k, Cod Penal. Aceste drepturi sunt: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Cea mai aspră pedeapsă a fost pronunțată împotriva Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, și anume a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, precum și la 5 ani de interzicere a unor drepturi prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, Cod Penal (lit. g -dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii).

Cu privire la cele două persoane responsabile cu spectacolul de artificii ce a provocat incendiul, acestea au fost condamnate la 9 ani și 8 luni de închisoare (Zaharia Viorel) și 10 ani de închisoare (Moise Marian), precum și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 10 ani – art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, Cod Penal.

În cadrul aceluiași dosar, patronii clubului, Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare.

Trei foste angajate ale Primăriei Sectorului 4, responsabile de autorizarea Clubului Colectiv, au fost condamnate, și anume:

  • Iofciu Aurelia, la pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, precum și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66, alin. 1, lit.a, b, k, Cod Penal;
  • Ganea Luminiţa Larisa, la pedeapsa de 7 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit.a, b, k, Cod Penal pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei;
  • Moţoc Sandra Ramona, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare.

De asemenea, inspectorii ISU, care au fost responsabili cu efectuarea controalelor în clubul Colectiv, Antonina Radu și Petrică George Matei, au fost condamnați fiecare la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

În dosar au mai fost condamnate și persoane juridice, și anume:

  • Clubul Colectiv SRL – 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei;
  • Golden Ideas Fireworks Artists SRL- 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă;
  • SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 lei;

Tribunalul București a mai dispus plata a 50 de milioane de lei – valoarea unor daune către victime, supraviețuitori și rude, precum și a aproximativ 8 milioane de lei către spitalele în care au fost tratați răniții în România. Condamnații, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov vor fi obligați în solidar la plata acestor daune.

Decizia în integralitate poate fi citită AICI.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti amânaseră pronunțarea pentru data de 16 decembrie, în dosarul Colectiv. Decizia nu este, însă, definitivă, întrucât procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorii de caz de la DNA au cerut în fața instanței „pedepse îndreptate spre maximum” pentru cei doi angajați ai ISU București, dacă vor fi găsiți vinovați în dosarul „Colectiv”. Procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

Dosarul „Colectiv” a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, de către Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost blocat timp de doi ani din cauza unor chestiuni de procedură, iar, în urma faptului că judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, a fost înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

LIVE: Ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților. Comemorarea a 30 de ani de la Revoluție

Articolul precedent

Declaraţia Parlamentului României consacrată marcării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989: „condamnă hotărât manifestarea sub orice formă a ideilor totalitariste, comuniste, populiste şi naţionaliste”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar