sursa foto: national.ro
De la DosarSpot

#DosarulColectiv –> În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că inculpații au dat dovadă de cinism, rea-credință și lipsă de respect față de suferințele victimelor

0

Magistrații de la Tribunalul București au publicat miercuri, 04 martie, motivarea deciziei luate pe 16 decembrie 2019 în Dosarul Colectiv, în care arată că inculpații au dat dovadă de „cinism, rea-credință și lipsă de respect” față de victime și că tragedia este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanț.

Judecătorii au mai arătat că atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii: „Cadrul legislativ, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a incendiului, n.r.) (…) Atitudinea subiectiva a inculpaților nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii. Inculpatii -desi unii sunt educati in conditiile unei societati in tranzitie, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor- au adoptat o atitudine de negare, ,,invocand,, pretinsa vinovatie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autoritati publice, dar și calitatea legii”, se mai prezintă în motivare.

„In cazul unor inculpati, atitudinea ulterioara datei de 30.10.2015, de impiedicare a stabilirii adevarului, denota cinism, rea-credinta si lipsa de respect fata de lege si suferintele uriase ale victimelor”, au mai motivat judecătorii.

„În concluzie, instanţa reţine că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.).”, a precizat judecătorul Mihai Bălănescu în motivarea sa.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti s-au pronunțat pe data de 16 decembrie, în dosarul Colectiv. Decizia nu este, însă, definitivă, întrucât procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel. Hotărârea tribunalului în condamnă pe Cristian Popescu-Piedone la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pe patroana firmei de artificii la 12 ani și 8 luni e închisoare cu executare și pe patronii clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Mai multe detalii despre pedepsele aplicate de instanță puteți găsi aici. 

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

Dosarul „Colectiv” a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, de către Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost blocat timp de doi ani din cauza unor chestiuni de procedură, iar, în urma faptului că judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, a fost înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

LIVE: Al șaselea caz de coronavirus, confirmat în România

Articolul precedent

LIVE: Noi informații despre situația pacienților diagnosticați cu coronavirus din România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar