sursa foto: Digi24.ro
De la DosarSpot

#DosarulColectiv –> În jur de 200 de pompieri vor fi audiați în ancheta deschisă ca urmare a apariției unei filmări de la incendiu

0

Aproximativ 200 de pompieri și angajați ai Serviciului de Ambulanță București-Ilfov care au intervenit, în noaptea de 30 octombrie 2015, la incendiul de la clubul Colectiv, vor fi audiați, în perioada următoare la Serviciul Omoruri din Capitală. Ancheta a fost deschisă după ce ziarul Libertatea a publicat imagini cu operațiunea de salvare, după aproape 4 ani de la înfăptuirea tragediei. O înregistrare video, realizată de un subofițer care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, care a stat ascunsă în tot acest timp, a fost obținută de jurnaliștii de la Libertatea.ro. Filmarea redă în 20 de minute și 40 de secunde primele acțiuni ale echipajelor de intervenție de la fața locului.

Printre cei audiați se află pompieri executanți, precum și coordonatori ai acestora, printre care se numără șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Audierile sunt programate să se desfășoare pe parcursul a 30 de zile, conform surselor judiciare ale G4Media.ro.

Audierile au loc la aproape opt luni de la apariția înregistrării video. Aceste filmări nu au ajuns niciodată la procurorii Parchetului General care anchetează cazul din dosarul Colectiv, deoarece au fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, a precizat Libertatea. În cadrul unei conferințe, șeful Inspectoratului pentru Situații de urgență București-Ilfov, Orlando Șchiopu, a explicat că știa despre existența acestei înregistrări, însă nu a văzut-o niciodată până în momentul în care a fost publicată.

La câteva zile după apariția imaginilor, procurorii militari au deschis un dosar penal in rem, în legătură cu intervenţia autorităţilor la incendiul din clubul Colectiv, dar şi cu privire la ascunderea de către pompieri a înregistrării, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • ucidere din culpă,
  • vătămare corporală din culpă,
  • abuz în serviciu,
  • neglijenţă în serviciu,
  • sustragere sau distrugere de probe,
  • profanare de cadavre sau morminte.

„Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29.10.2019 începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginile video apărute în spaţiul public, în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar”, reda atunci comunicatul Parchetului.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti s-au pronunțat pe data de 16 decembrie, în dosarul Colectiv. Decizia nu este, însă, definitivă, întrucât procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel. Hotărârea Tribunalului în condamnă pe Cristian Popescu-Piedone la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pe patroana firmei de artificii la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare și pe patronii clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Mai multe detalii despre pedepsele aplicate de instanță puteți găsi aici. 

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

Dosarul „Colectiv” a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, de către Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost blocat timp de doi ani din cauza unor chestiuni de procedură, iar, în urma faptului că judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, a fost înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

Colo, vloggerul care a instigat la violență, a fost reținut seara trecută. El este vizat de o propunere pentru arestare preventivă

Articolul precedent

Negocieri tripartite cu doar doi participanți. China refuză să participe la discuții privind controlul armelor cu SUA și Rusia

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar