sursa foto: gds.ro
De la DosarSpot

#DosarulColectiv –> DNA cere pedepse îndreptate spre maximum pentru foștii pompieri acuzați de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale

0

Procurorii DNA au arătat, în pledoaria finală, făcută luni, că pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei știau de faptul că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru.

Procurorii de caz de la DNA au cerut în fața instanței „pedepse îndreptate spre maximum” pentru cei doi angajați ai ISU București, dacă vor fi găsiți vinovați în dosarul „Colectiv”. Procesul se judecă în primă instanță la Tribunalul București, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel.

„Apreciem că inculpații se fac vinovați de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale. Vă solicităm să țineți cont de faptul că inculpații nu au recunoscut acuzațiile și nu au dat declarații în fața instanței. Având în vedere urmările produse, vătămări și uciderea din culpă a unor persoane, vă solicităm să dispuneți pedepse îndreptate spre maximum. Vă solicităm să îi obligați pe inculpați să achite costurile intervenției ISU din noaptea tragediei. De asemenea, vă solicităm confiscarea sumei de 62.000 de lei, profitul obținut de Colectiv. Vă solicităm să îi obligați pe inculpați să achite toate daunele morale solicitate de părțile civile.”

Luni a avut loc ultima ședință de judecată a procesului Colectiv, la finalul căreia judecătorul de la Tribunalul București poate anunța pedepsele sau poate spune pentru când amână pronunțarea sentinței.

Procurorul DNA a citit, totodată, rechizitoriul în cazul celor doi angajați ai ISU acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave:

„Cei doi inculpați au cauzat un prejudiciu de 29.000 lei, constând în contravaloarea intervenției ISU din noapte tragediei și un prejudiciu de 62.000 lei, reprezentând profitul obținut de Colectiv.

În perioada controalelor făcute în Colectiv, inculpații au întocmit acte care nu era în atribuția lor: plan de evacuare, 9 dispoziții privind apărarea împotriva incendiilor și 7 fișe individuale pentru angajații Colectiv, fișele fiind predate administratorului clubului, Cătălin Gancea.”

Procurorii DNA au cerut, luni, 25 noiembrie, în cadrul dezbaterilor din dosarul Colectiv, pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, precum și pentru fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4. Condamnarea inculpaților privește infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave la pedepse orientate spre maxim, adică de 14 ani.

În art. 297 din Codul Penal este reglementat abuzul în serviciu și este descris ca fiind „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice (se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică).”

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

Dosarul „Colectiv” a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, de către Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. Procesul a fost blocat timp de doi ani din cauza unor chestiuni de procedură, iar, în urma faptului că judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, a fost înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

LIVE: Ședinţa solemnă în Parlament consacrată celebrării Zilei Naționale a României

Articolul precedent

Guvernul își asumă răspunderea pentru pentru abrogarea recursului compensatoriu. Orban: Nu înseamnă că nu mai beneficiază nimeni

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar