sursa foto: mediafax
De la DosarSpot

#DosarulBecalișiANRP –> Gigi Becali și nepotul său, Geambazi, au fost puși sub acuzare pentru spălare de bani. Comunicatul DNA

0

Omul de afaceri, George Becali, este din nou sub ancheta Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani. Atât Becali cât și nepotul său Vasile Geambazi sunt cercetați pentru obținerea de foloase necuvenite și ascunderea banilor obținuți de pe urma unui teren situat în Voluntari ce a fost supraevaluat de ANRP.

Cei doi s-au prezentat ieri la sediul DNA pentru audieri. Au fost informați cu privire la calitatea lor de suspecți în dosarul penal pentru ascunderea provenienței ilicite a banilor prin efectuarea de operațiuni bancare în perioada 2014-2019. Conform DigiSport.ro, procurorii anticorupție au solicitat și dispunerea sechestrului asigurător asupra unei sume de 60 de milioane de euro, însă măsura nu este menționată în comunicatul DNA prin urmare nu s-a decis încă asupra ei.

Procurorii DNA au dispus și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Acesta este acuzat că ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.

Potrivit comunicatului DNA, George Becali și nepotul său au disimulat în ultimii 5 ani proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii primite de la ANRP prin transferuri bancare succesive, intercalate și reciproce. Pentru a separa și a ascunde banii de originea lor ilicită cei doi oameni de afaceri ar fi investit în capitalul  unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.

Infracțiunea de spălare de bani este reglementată prin Legea 129/2019 pentru pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani:
a)schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
b)ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni;
c)dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri de către o altă persoană decât subiectul activ al infracţiunii din care provin bunurile, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.

Gigi Becali, după vizita la DNA: ”Suntem în post. Voi credeți că dracii stau?”

La plecarea sa din sediul DNA însoțit de Vasile Geambazi și de avocatul Alice Drăghici, patronul FCSB a făcut niște declarații specifice cu caracter religios:

Suntem în post, voi credeți că dracii stau? Nu le convine când văd Biserică, rugăciune, aia nu le convine. Și atunci ce fac? Acționează. Cum să acționeze? Fericiți când vă vor prigoni pe voi. Prigoană! Asta nu e prigoană?

Prigoana unde poate să fie, decât la familiile creștie unde e rugăciunea, unde e biserica, acolo e prigoana. Eu mă bucur, că dacă n-ar veni prigoana înseamnă că nu sunt demn de Hristos”

LIVE: Klaus Iohannis în dezbatere electorală cu jurnaliști, analiști și politologi

Articolul precedent

Vrei să trimiți pe altcineva la examen în locul tău? #maigândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar