sursa foto: gazetadecluj.ro
De la DosarSpot

#DosarulBadii –> Caz de malpraxis, încheiat după 10 ani de la o anestezie eșuată

0

Unul dintre cele mai terifiante cazuri de malpraxis din istoria Iaşului și-a găsit sentința după 10 ani, scriu jurnaliștii de la publicația locală Ziarul de Iași. „Dosarul Badii” se referă la povestea tragică a juristei de la Prefectură, care a decedat în urma unei anestezii eşuate.

Judecătorii au concluzionat că moartea Danielei Badii ar fi fost provocată de manevrele efectuate de doctorul Filip: „Contrar susţinerilor procurorului, nu încercările inculpatei de a intuba pacienta au produs decesul acesteia la 17.02.2010, ci manevrele efectuate de dr. Filip Onoriu după ce a preluat conducerea intervenţiei medicale. Instanţa are în vedere, în acest sens, că până la venirea dr. Filip Onoriu, a asigurat funcţiile vitale ale pacientei, care era stabilă hemodinamic, dădea semne de trezire, ceea ce însemnă că pacienta îşi revenea din antestezie.

De altfel, în rechizitoriu s-a precizat că vina inculpatei a fost aceea că nu l-a chemat dr. Filip Onoriu să asiste la intubaţia dificilă, cerinţă care nu este prevăzută de vreo normă legală, ci poate fi încadrată ca o măsură de prevedere în exercitarea profesiei de anestezist”, au mai arătat magistrații.

 Medicul anestezist Onoriu Filip, fostul şef ATI de la Maternitatea “Elena Doamna”, a decedat în urmă cu cinci ani, după ce s-a sinucis de teama acestui dosar, arată reporterii de la ziaruldeiasi.ro. În proces, a mai fost judecată o doctoriţă, Carmen Mihaela Matei, care a fost achitată definitiv.

Malpraxis medical – explicații juridice

Malpraxisul medical reprezintă eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical, efectuată de către personalul medical sau furnizorul de servicii medicale generatoare de pagube pacientului.

Actele normative aplicabile într-o astfel de situație sunt Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Legea 46/2003 privind drepturile pacientului și, bineînțeles, Codul Civil și Codul Penal.

Codului civil reglementează răspunderea civilă delictuală, care presupune un raport juridic obligațional ce izvorăște dintr-o faptă ilicită cauzatoare de prejudicii. De regulă, autorul faptei ilicite are obligația de a repara prejudiciul, dar există situații în care o alte persoană este chemamată să răspundă în numele acesteia.

Pentru angajarea răspunderii civile delictuale sunt necesare îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • existența unui prejudiciu cert;
  • existența unei fapte ilicite;
  • raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu;
  • existența vinovăției.

Pacientul (sau familia) poate acționa medicul în instanță pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile suferite fără să fie necesar a fi îndeplinite  condițiile pentru vătămare corporală gravă sau vătămare din culpă, așa cum este cazul într-o acțiune penală. Instanței de judecată îi revine sarcina de a stabili în cursul procesului civil gradul de vinovăție a persoanelor implicate din cadrul personalului medical.

Pentru a acționa pe calea penală, pacientul sau familia acestuia trebuie să formuleze o plângere la Parchet, iar mai departe organul de urmărire penală va obține  în 30 de zile documentația medicală necesară în desfășurarea cercetării.

De menționat este faptul că pot fi trase la răspundere și unitățile sanitare, publice sau private, furnizoare de servicii medicale, care răspund civil pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidar cu acesta, precum și pentru prejudiciile cauzate, în mod direct sau indirect, pacienților, generate de nerespectarea reglementărilor interne ale unității sanitare.

Raporturile dintre UE și Regatul Unit, puse sub semnul întrebării: va mai respecta statul obligațiile europene după finalul tranziției Brexit?

Articolul precedent

Un proiect întemeiat de patru români, în finala competiției Datathon, organizată de Comisia Europeană

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar