sursa foto: wall-street.ro
De la DosarSpot

#DosarulAngajărilorFictive ICCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea. Recursul în casație, ultima cale extraordinară de atac

0

Magistrații de la ICCJ au respins contestaţia în anulare a lui Liviu Dragnea. Cea de-a doua cale extraordinară de atac invocată de fostul lider PSD, recursul în casație, a fost admisă în principiu, conform declarațiilor oferite de avocatul său, Flavia Teodosiu.

Decizia este definitivă. Judecătorii au stabilit că motivele invocate de Liviu Dragnea în formularea cererii nu se regăsesc printre cele enumerate de legea penală.

A fost admis, de principiu, recursul în casație. Procesul va fi rejudecat într-o lună.

Cazurile de contestaţie în anulare – prevăzute în art. 426

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

  • a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;
  • b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
  • c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
  • d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;
  • e) când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;
  • f) când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;
  • g) când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;
  • h) când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;
  • i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Liviu Dragnea a fost marți, 10 decembrie, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), unde judecătorii au dezbătut calea extraordinară de atac la care a apelat Dragnea pentru a scăpa de condamnare.

În urmă cu o luna, Liviu Dragnea a cerut amânarea judecării contestației în anulare pentru a-și asigura consultanța din partea unui avocat. La acel termen, solicitarea acestuia a fost admisă.

Liviu Dragnea a depus, în luna octombrie, o contestație în anulare (o cale extraordinară de atac a deciziei definitive a instanței supreme) cu privire la sentinţa prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman (DGASPC). Și alţi doi condamnaţi în acest dosar au depus contestații prin care cer anularea pedepselor cu închisoarea. La o săptămână de la depunerea acestei sesizări, fostul preşedinte al PSD a depus și un recurs în casaţie, prin care încearcă să obţină anularea condamnării.

În cerere, Liviu Dragnea a invocat decizia Curţii Constituționale a României privind compunerea neconstituțională a  completurilor de judecată formate din 5 judecători de la instanta supremă. Potrivit Codului de Procedură Civilă, dacă magistrații ICCJ admit contestația în anulare, procesul ar putea fi rejudecat de un nou complet, așa cum a fost situația în cazul foștilor miniștri Elena Udrea sau Darius Vâlcov.

Liviu Dragnea, fostul lider PSD a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, pe 27 mai, în #DosarulAngajărilorFictive, fiind condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, completul de 5 judecători menținând sentința dată în primă instanță.

Liviu Dragnea, la ICCJ. Avocatul Flavia Teodosiu: sperăm să se admită contestația în anulare, în principiu

Articolul precedent

Protagoniști ai Revoluției aduc în fața Parlamentului European istoria de acum 30 de ani

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar