sursa foto: epochtimes-romania.com
De la DosarSpot

#Dosarul10August –> Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei se dezbate astăzi la Tribunalul București

0

Tribunalul Bucureşti dezbate, vineri, 27 noiembrie, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august, după ce, pe 16 octombrie, a amânat dezbaterea.

Pe 4 august, Giorgiana Hosu, fostul procuror-şef al DIICOT, a infirmat parţial soluţia de clasare a Dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie, ce trebuie aprobată de un judecător, dar solicitarea DIICOT a trecut pe la mai multe instanţe.

DIICOT sesizase Curtea de Apel București, care a decis, însă, pe 10 august că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti. Dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Totodată, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Giorgiana Hosu, motiva redeschiderea anchetei prin faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în Dosarul 10 august şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu a arătat că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari. De altfel, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

Nu în ultimul rând, Hosu a precizat că nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar şi nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

Studiu: Care este nivelul de fraudă pe Instagram al influencerilor

Articolul precedent

66% dintre operatorii economici controlați de ANPC au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme. Ministrul Economiei: Raportul neregulilor pleacă spre Parchetul General

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar