sursa foto: epochtimes-romania.com
De la DosarSpot

#Dosarul10August –> Alte 11 persoane au primit condamnări cu suspendare pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice

0

12 persoane au fost condamnate în primă instanță, vineri, 31 iulie, de către Judecătoria Sectorului 1 pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice într-unul dintre dosarele deschise după violențele de la protestul din 10 august 2018. Pedeapsa cea mai mare acordată a fost de 3 ani de închisoare cu executare, primită de o persoană care mai avea o sentință într-un alt caz, însă toți ceilalți 11 inculpați, au primit pedepse cu suspendare și zile de muncă în folosul comunității.

Totodată, sentința a mai arătat că trei jandarmi vor primi daune morale cuprinse între 1.000 de lei și 1.500 de lei, iar mai mulți inculpați trebuie să achite daune materiale, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, firmei de salubrizare. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 sunt cei care au realizat ancheta, iar acuzațiile aduse au fost de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere sau de port și folosirea fără drept de obiecte periculoase, respectiv o praștie cu bile. Cei mai mulți au recunoscut acuzațiile și s-au justificat spunând că intenția lor a fost de a se apăra în fața acțiunilor jandarmilor. Au fost, însă, și inculpați care au negat acuzațiile sau care nu au făcut declarații.

O parte dintre inculpați au fost acuzați de procurori de lovirea/ aruncarea în jandarmi cu diverse obiecte, în timpul violențelor de la protestul Diasporei, alte persoane de incendierea unor toberoane de gunoi, iar alte două persoane au fost acuzate de aruncarea de sticle incendiare spre cordonul de jandarmi.

După protestul din 10 august 2018 au fost deschise 4 dosare penale. La sfârșitul anului trecut, Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea a șapte persoane la pedepse între un an și 2 ani și 8 cu luni cu suspendare în dosarul agresiunii asupra Ștefaniei Nistor, femeia jandarm prezentă la protestul Diasporei.

La jumătatea luni iulie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au decis că probele depuse la dosarul deschis pentru violențele săvârșite de forțele de ordine împotriva protestanților din Piața Victoriei nu atestă existența unei tentative cu privire la o lovitură de stat. Astfel, cauza a fost clasată sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

România a depășit 50.000 de cazuri de infectare cu COVID-19, înregistrând, în ultimele 24 de ore, încă 1.295 de persoane bolnave

Articolul precedent

O femeie din Argeș este cercetată penal după ce a solicitat o ambulanță fără să precizeze că este infectată cu COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar