sursa foto: libertatea.ro
De la DosarSpot

#Dosarul10August –> Procesul evenimentelor din 2018, din nou suspendat. Foștii șefi ai Jandarmeriei cer mutarea procesului la Tribunal

0

Curtea de Apel București a amânat pentru a doua oară dezbaterea cererii DIICOT pentru redeschidere urmăririi penale pentru colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, după ce decizia de clasare a fost infirmată. 

Foștii șefi ai Jandarmeriei, inculpați în dosarul 10 August, au invocat și necompetența Curții de Apel București, cerând mutarea cauzei la Tribunalul București. Instanța a rămas în pronunțare pe acest aspect, fără să precizeze când va anunța decizia.

Pe 7 august, judecătoarei Ruxandra Grecu i-a fost respinsă cererea de abținere, iar astăzi, 10 august, Curtea de Apel a respins cererea de recuzare formulată de intimați adresată tot aceleași judecătoare. Conform site-ului portal.just.ro „În temeiul art.68 alin(2) și (5) rap. la art.67 Cod procedură penală respinge cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulată de inculpații Cucoș Gheorghe – Sebastian și Sindile Ionuț-Cătălin, prin apărătorii aleși.” 

Deciziile privind cererile de abținere și recuzare sunt definitive.

Data de 10 august reprezintă pentru România un moment cheie în evoluția recentă, în care lucrurile s-au schimbat ireversibil după ce mii de oameni, printre care femei, bătrâni și copii au avut de suferit în Piața Victoriei, după ce forțele de ordine au intervenit în forță.

În urma protestelor, patru dosare penale au fost deschise de către procurori, ancheta pornind chiar de la Parchetul Militar, suspecții urmând a fi cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În paralel, altă anchetă a fost declanșată după ce o femeie jandarm, în vârstă de 20 de ani la acel moment, a fost lovită brutal și i s-ar fi sustras arma pe care o avea asupra ei. Cinci bărbați au fost trimiși între timp în judecată în acest dosar, fiind acuzați de ultraj şi tulburarea liniştii publice.

Cererea DIICOT de redeschidere a dosarului a survenit ca urmare a neglijării probatorului, Georgiana Hosu, procuror-șef DIICOT afirmând prin ordonanța de redeschidere a anchetei că „În opinia noastră, trebuie dat prevalenţă cercetărilor în cauza nou constituită ca urmare a declinării competenţei de efectuare a urmăririi penale către Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie lămurite toate aspectele cauzei, să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile pentru aflarea adevărului, să fie evitată situaţia adoptării unor soluţii diferite. Altfel spus, suspecţii şi făptuitorii jandarmi trebuie să beneficieze de o procedură echitabilă şi să dispună de aceleaşi mijloace pentru a-şi susţine interesele procesuale în condiţii de coerenţă şi celeritate, efectuarea urmăririi penale de către acelaşi parchet, cel Militar, faţă de toţi participanţii fiind de natură să asigure continuitate anchetei penale, deoarece face posibilă o analiză a tuturor elementelor infracţiunilor săvârşite, aflate în relaţie de interdependenţă.”

Grupul de comunicare strategică anunță 779 noi cazuri de COVID-19. România a ajuns la totalul de 62.547 de infectări

Articolul precedent

Legea privind cheltuielile cu necesarul de hrană, în dezbatere publică: 30 de lei pe zi – suma alocată pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar