sursă foto: clubferoviar.ro
FactualSpot

Dosar penal in rem deschis după ce un candidat PSD a fost găsit cu 100 de procese verbale asupra sa

0

Un dosar penal in rem a fost întocmit după ce un candidat al Partidului Social Democrat la Consiliul Local a fost surprins cu peste 100 de procese verbale completate și ștampilate asupra sa într-o încăpere a Direcției de Salubrizare, care a fost sigilată de oamenii legii. 

In rem este o expresie latină folosită pentru a desemna împrejurarea în care efectele unor acte sau măsuri procesuale se referă doar la faptă. Începerea urmăririi penale este o activitate care se realizează in rem, deoarece condiţiile legale ce se referă la declanşarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Poliția Capitalei a declarat că ” Secția 4 Poliție a fost sesizată prin sistemul 112 cu privire la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcția de consilier, ar fi fost văzut iesind din clădirea unde a funcționat un birou electoral al sectorului1, de către mai mulți reprezentanți ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale.
Persoanele in cauză au fost identificate și sunt conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru stabilirea situației de fapt și de drept”.

Astfel, în urma cercetărilor a fost deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

În art. 305 din Codul de Procedură Penală se arată procedura de începere a urmăririi penale: Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.”

Infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale face parte din infracțiunile electorale prevăzute în Codul Penal și se definește ca fiind falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale și se se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

În cadrul audierilor de luni seară, candidatul din partea PSD a explicat că procesele cu care a fost găsit sunt procesele verbale necesare numărătorii paralele, urmând ca autoritatea electorală să verifice documentele și să le comunice polițiștilor dacă se susține varianta acestuia.

Drepturile românilor văzute ca un privilegiu pentru locuitorii din alte țări ale lumii

Articolul precedent

Fostul director al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual