sursa foto: deschide.md
FactualSpot

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care limitează protecția rețelelor sociale, după ce a acuzat Twitter că îi încalcă libertatea de exprimare

0

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat joi, 28 mai, un ordin executiv în vederea limitării protecţiei reţelelor sociale şi a limitării libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat, potrivit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Trump a declarat, din Biroul Oval al Casei Albe, în timp ce semna ordinul care ar urma să fie punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie că: „Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există.”

Liderul american a acuzat în special Twitter de faptul că acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o „platformă neutră”, fiind de părere că: „Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept.” Trump mai este de părere că giganții din social media a o „putere necontrolată” de a cenzura şi de a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un „editor cu un punct de vedere”, în loc să fie imparțiale.

Donald Trump a semnalat marţi, 26 mai, că reţeaua socială Twitter „se amestecă” în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, după ce un Tweet al său a fost semnalat pentru prima dată ca fiind înşelător. Trump menționa în postarea sa votul prin corespondență, lăsând de înțeles că va fi „substanțial fraudulos”, mesajul care a primit de la Twitter o etichetă de verificare, lucru ce l-a supărat pe liderul de la Casa Albă, care a amenințat că: „Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare, iar eu, în calitate de preşedinte, nu îl voi lăsa să facă asta.”

Ordinul executiv vizează schimbarea actualei interpretări a legii, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat pe site-urile lor, potrivit informațiilor furnizate de procurorul general Bill Barr. Companiile de socializare au „devenit editori şi nu ar trebui să aibă dreptul la acelaşi tip de scut” de protejare a răspunderii, a mai adăugat Barr.

În România, libertatea de exprimare este reglementată în art. 30 din Constituție: “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.” De asemenea, în alin. 2 se arată că cenzura de orice fel este interzisă.

Pe de altă parte, libertatea de exprimare conferită prin textul Constituției la art. 30  este limitată. În alin. 6 al art. 30, legiuitorul prevede că „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”, iar în alin. 7 se arată că “Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Care sunt condițiile în care se va desfășura relaxarea de la 1 iunie? Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Articolul precedent

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre UE. Principalele subiecte abordate: relațiile UE-China și impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual