sursa foto: wizrom.ro
FactualSpot

Documentul privind impunerea restricției de circulație a persoanelor este doar o ciornă, anunță Grupul de Comunicare Stategică

0

Grupul de comunicare strategică a publicat un comunicat de presă în care precizează că documentul privind intenția de a restricționa circulația persoanelor, răspândit pe internet, nu reprezintă o decizie, ci un draft pregătit pentru situația că se va ajunge la o astfel de necesitate.

Această precizare a venit în contextul în care mai multe publicații au pus în circulație, pe internet, un document intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020.”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor.”

„Decizia finala asupra măsurii se ia la nivelul CNSSU, astfel încât este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”, a mai arătat Raed Arafat.

Redăm, în continuare, comunicatul integral al Grupului de Comunicare Strategică:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:

  1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
  2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
  3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
  4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
  5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
  6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
  7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuire de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

În art. 304 din Codul Penal este incriminată divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice: „Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Românii plecați temporar în Italia vor fi repatriați cu ajutorul curselor aeriene speciale organizate de MAE

Articolul precedent

Bilanțul total de vineri: cazuri de persoane infectate cu coronavirus în România – 308. 31 de persoane au fost vindecate și externate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual