sursa: mybuckhannon.com
FactualSpot

Document! Hotărârea CCR de validare a referendumului

0

Hotărârea nr.2 din 27 iunie 2019 a CCR referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia a fost comunicată miercuri, 17 iulie, Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”  impune art.47 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Termenul inițial stabilit pentru pronunțarea judecătorulor CCR asupra respectării procedurii de organizare și desfășurare a referendumului pe tema justiției era stabilit la data de 12 iulie însă dezbaterile au fost amânate pentru data de 27 iunie pentru a se putea pronunța asupra celor 5 contestații formulate.

sursa: Hotărârea CCR nr.2 din 27 iunie 2019

 

sursa: Hotărârea CCR nr.2 din 27 iunie 2019

Curtea Constituțională a decis să respingă contestațiile formulate.

În al doilea rând, Curtea constată că a fost respectată procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 26 mai 2019.

Judecătorii constituționali au constat că referendumul este valabilîntrucât din totalul de 18.267.997 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot un număr de 7.922.591 de persoane la prima întrebare și 7.923.869 de persoane la a doua întrebare, adică un procent de 43,37% și, respectiv, 43,38% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Totodată, opțiunile valabil exprimate pentru prima întrebare sunt în procent de 41,16%, iar pentru a doua întrebare de 41,15% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.”

Al patrulea punct al hotărârii CCR s-a axat pe confirmarea rezultatelor referendumului.

sursa: Hotărârea CCR nr.2 din 27 iunie 2019

sursa: Hotărârea CCR nr.2 din 27 iunie 2019

În final, judecătorii Curții Constituționale au statuat că referendumul cu privire la problemele de interes național, inițiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție, este consultativ.

Vă invităm să parcurgeți și editorialul intitulat Amnistia, gratierea, Curtea Constitutională și derapajul politicienilor.

 

Amnistia, gratierea, Curtea Constitutională și derapajul politicienilor

Articolul precedent

10 sesizări au ajuns la Avocatul Poporului, solicitând atacarea la CCR a OUG privind Codul Administrativ

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual