sursa foto: botosaneanul.ro
FactualSpot

DNA trimite în judecată un om de afaceri italian pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile atribuite în agricultură, prin fraudare.

0

Un dosar penal pe numele unui om de afaceri italian implicat în activități de agricultură a fost întocmit de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Aceeași persoană a fost trimisă în judecată pentru fapte similare în urmă cu doi ani de zile.

Pe baza probelor obținute, conform cărora italianul s-a folosit de societățile sale (cu sediu declarat în Italia) pentru a obține pe nedrept fonduri europene nerambursabile în valoare de 3,4 milioane de lei, DNA a trimis dosarul spre judecată. Dosarul este pe rolul Tribunalului Dolj.

Infracțiunea săvârșită de cetățeanul italian este prevăzută la art. 181 alin. 1 coroborat cu alin.3  din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie astfel:

(1)Folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2)Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

(3)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Redăm în cele ce urmează  comunicatul transmis de procurorii Direcției Naționale Anticorupție:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui cetățean italian, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (restructurarea/reconversia a 85 ha viță de vie dintr-o comună din județul Dolj), omul de afaceri, folosind cu rea – credință patru documente justificative ale sumelor declarate, ar fi solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) suma totală de 3.467.712 lei.
De menționat este faptul că, documentele respective, emise de către societăți comerciale cu sediul în Italia, nu ar fi atestat cheltuieli efectuate în mod real pentru realizarea investiției, în sensul că:

  •  lucrările menționate în cuprinsul lor nu ar fi fost executate de către entitatea emitentă a facturilor,
  •  valoarea mărfurilor (plante de viță de vie, îngrășăminte) la care se face referire în cuprinsul documentelor ar fi fost artificial majorată.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 3.042.712 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că persoana respectivă a mai fost trimisă în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2017.”

Români condamnați în Marea Britanie. Abuzul sexual al minorilor de peste hotare

Articolul precedent

Comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache în Parlament, a fost desființată

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual