sursa: wall-street.ro
FactualSpot

DNA propune din nou cercetări în cazul fostului prim-ministru Călin-Popescu Tăriceanu pentru luare de mită

0

Direcția Națională Anticorupție propune încă o dată, după aproape 3 ani, desfășurarea unei anchete penale pentru săvârșirea unor fapte de luare de mită în timpul exercitării mandatului de către un fost prim-ministru.  Potrivit surselor, este vorba despre Călin Popescu Tăriceanu care a ocupat funcția de premier de la sfârșitul anului 2004 până la finalul lui 2008.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective(38 ‘pentru’, 78 ‘împotrivă’,1 ‘abținere’)

Pentru mai mult explicații juridice citește și articolul #DosarulMitaAustriacă

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Potrivit Constituției [art.109 alin.(2) teza întâi], membrii Guvernului răspund juridic pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor numai la cererea sau încuviințarea de către Președinte, Camera Deputaților ori Senat. 

Deoarece Tăriceanu nu mai este membru al Parlamentului, pentru faptele săvârșite în timpul mandatului de prim-ministru, decizia trebuie luată de Președintele Klaus Iohannis.

Pentru a începe urmărirea penală față de Călin Popescu Tăriceanu este necesar ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie să solicite Preșesintelui României  încuviințarea actului de procedură.

Potrivit procurorilor DNA, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, de la reprezentanții unei companii austriece, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

1.987 de cazuri noi de COVID-19 și 1.083 de pacienți la ATI

Articolul precedent

Un băiat de 18 ani, cercetat penal pentru înșelăciune după ce a pretins că merge cu Boboteaza în calitate de preot

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual