sursa foto: facebook/pnl.ro
De la DosarFactual

DNA acuză fostul ministru al Mediului pentru luare de mită: 22 tone de tablă în valoare de 103 mii de lei

0

Direcția Națională Anticorupție solicită efectuarea unei urmăriri penale pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigarea la delapidare în persoana fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, în prezent Președintele Organizației Județene a PNL Iași.

Din informațiile obținute de către procurori, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-aprilie 2020, în timpul desfășurării mandatului de ministru al Mediului, Costel Alexe ar fi pretins de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa, mai precis de către soția sa, potrvit surselor Digi24.

Pentru a începe urmărirea penală față de Costel Alexe este necesar ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie să solicite Preșesintelui României  încuviințarea actului de procedură. Potrivit Constituției [art.109 alin.(2) teza întâi], membrii Guvernului răspund juridic pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor numai la cererea sau încuviințarea de către Președinte, Camera Deputaților ori Senat.

Legea privind responsabilitatea ministerială precizeazăcă pe lângă pedeapsa principală prevăzută de legea penală, fostul ministru riscă şi pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a mai ocupa o funcție de demnitate publică sau o functie publică de conducere pe o perioadă de la un an la 5 ani.

Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea.

Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.”

-a declarat Costel Alexe

 

Acesta a mai spus că va  oferi toată cooperarea și transparența  în fața organelor judiciare.

Noile condiții de călătorie ale românilor în Regatul Unit, începând cu 1 ianuarie

Articolul precedent

Membrii completurilor de 5 judecători, desemnați prin tragere la sorți pentru 2021 de către ICCJ

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar