sursa foto: incisivdeprahova.ro
FactualSpot

DNA a deschis un dosar penal pentru organizarea votului din diaspora

0

Mobilizarea românilor din diaspora de a ieși la vot pe data de 26 mai a reprezentat un adevărat motiv de mândrie pentru poporul nostru. Nu același lucru îl putem spune însă despre cei responsabili pentru neregularitățile întâmpinate în secțiile de votare din afara țării.

Mii de români nu și-au putut exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare și a referendumului organizat pe tema justiției. Cozi kilometrice au fost formate în dreptul secțiilor de votare, iar mulți dintre cei ce au așteptat ore în șir la rând, s-au întors acasă fără ștampilă pe buletin.

O consecință a acestor fapte o reprezintă numărul mare de plângeri penale înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Direcția Națională Anticorupție a constituit un dosar comun pe baza acestor plângeri urmând să efectueze acte de urmărire penală. Redăm în cele ce urmează comunicatul DNA:

Ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanți ai mass media și având în vedere interesul public major suscitat de tematica solicitărilor respective, pentru o corectă informare a opiniei publice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:


La data de 6 iunie 2019 au fost primite, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un număr de 42 de plângeri având ca obiect nereguli privind exercitarea dreptului de vot de către cetățenii din afara granițelor țării la alegerile pentru Parlamentul European și la Referendumul desfășurate la data de 26 mai 2019.

Ca urmare a transmiterii plângerilor, la data de 6 iunie 2019, în cadrul D.N.A a fost constituit un dosar penal în care se vor efectua acte de urmărire penală. 

Despre infracțiunile electorale

Titlul IX din Partea Speciala  a Codului Penal a fost consacrat infractiunilor electorale, fapte regăsite în prezent în mai multe legi speciale. În cele 9 articole cuprinse în titltul IX, legiuitorul a incriminat faptele ce aduc atingere dreptului fundamental de a vota, prevăzut în art.36 din Constituție.

Articolele destinate infracțiunilor electorale sunt:
 • 385 Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
 • 386 Coruperea alegătorilor
 • 387 Frauda la vot
 • 388 Frauda la votul electronic
 • 389 Violarea confidențialității votului
 • 390 Nerespectarea regimului urnei vot
 • 391 Falsificarea documentelor și evidențelor electorale
 • 392 Fapte săvârșite în legătură cu un referendum
 • 393 Sancționarea tentativei

Dintre toate infracțiunile prezente în categoria nelegiurilor electorale ținem să reamintim textele de lege care prezintă relevanță în speța prezentată mai sus

 • Art.385  alin(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
 • Art. 392 “Dispoziţiile art. 385-391 se aplică în mod corespunzător şi în cazul faptelor săvârşite cu prilejul unui referendum.”
 • Art.393 „Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391 se pedepseşte.

 

 

CSM răspunde atacurilor aduse împotriva Ghidului de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass media

Articolul precedent

„România 50” – topul celor mai valoroase branduri ale anului 2019

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual