sursa foto: AP/ Petr David Josek
FactualSpot

Discursurile pline de ură ale înalților oficiali amenință comunitatea LGBTQ din Turcia

0

Un val de discursuri homofobe amenință comunitatea LGBTQ din Turcia, spulberând ce a mai rămas din imaginea de țară musulmană relativ deschisă care oferă protecție homosexualilor și lesbienelor, arată publicația Politico.eu. În ultimele luni, ura a emanat chiar de la cei mai înalți deținători ai puterii: președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat că homosexualii sunt perverși, un oficial din sistemul de sănătate i-a comparat cu pedofilii, iar un imam a avertizat că răspândesc boli.

Netflix se află, de asemenea, în vizor, autoritatea de reglementare din Turcia presând platforma să anuleze un serial cu un personaj gay. Activiștii din societatea civilă sunt de părere că acțiunea face parte dintr-un plan mai larg de limitare a drepturilor în Turcia. Guvernul, încurajat de respingerea tentativei de lovitură de stat din 2016, a închis mii de politicieni kurzi, apărători ai drepturilor omului, avocați și alți oponenți.

Intensificarea comportamentelor anti-gay este văzută, de asemenea, parte a influenței politice din Turcia, unde președintele Erdogan se manifestă ca un naționalist dur și exploatează linia religioasă pentru a-și consolida sprijinul partidului islamist, care, potrivit unor sondaje, se află la cele mai joase cote de popularitate din ultimii 17 ani de când Erdogan se află la putere.

Pentru activiștii LGBTQ, ultima campanie anti-gay ar reprezenta sfârșitul scurtei perioade de la începutul anilor 2000 când homosexualii și-au putut afirma identitatea. Discursul plin de ură, violențele și actele de discriminare plasează Turcia pe penultimul loc, fiind depășită doar de Azerbaijan, într-un clasament realizat de un grup de Advocacy, care militează pentru drepturile LGBTQ.

În iunie, președintele Erdogan a avertizat asupra „atacurilor insidioase” la adresa valorilor tradiționale ale Turciei, care ar reprezenta o amenințare pentru securitatea națională: „Unii caută să normalizeze pervesiunile care au fost condamnate de-a lungul istoriei din cauză că otrăvesc mințile tinerilor.” Remarcile președintelui au venit ca reacție la o organizație internațională (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies), care a condamnat homofobia promovată de vicepreședintele filialei din Turcia, Kerem Kinik. Acesta a amenințat că va lupta împotriva celor care „prezintă anormalul drept normal și injectează fantezii pedofile în mintea tinerilor ca și cum aceasta ar fi modernitatea.”

Un consilier al președintelui Erdogan a acuzat organizația internațională că vrea să reducă Turcia la tăcere cu „propagandă” LGBT, după care organizația și-a șters postarea în care îi critica discursul homofob al lui Kinik.

Ali Erbaș, șeful Directoratului pentru Afaceri Religioase din Turcia, a declarat, în luna aprilie, în timpul unei predici anti-coronavirus, că Islamul condamnă homosexualitatea deoarece „răspândește boli și decadență.” Erdogan i-a luat apărarea lui Erbaș, afirmând că „remarcile sale sunt pe fond adevărate.”

Mișcarea gay din Turcia a început în 1990, însă a prins avânt în timpul negocierilor de aderare cu UE în 2005, când Erdogan a extins libertățile civile. Turcia a devenit astfel un centru pentru refugiații LGBTQ din regiunea Orientului Mijlociu și a adăpostit doar din Iran circa 2000 de refugiați.

Prințul Harry și Meghan Markle dau în judecată fotografii care au surprins imagini cu fiul lor, cu ajutorul unei drone în California

Articolul precedent

Parlamentul European se împotrivește bugetului multianual stabilit weekendul trecut la întâlnirea Consiliului European de la Bruxelles

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual