sursa: briffa.com
Din practicăSpot

Directiva privind drepturile de autor a trecut și de votul Consiliului UE

0

Directiva Copyright este subiectul a numeroase proteste desfășurate în țările europene din ultima vreme. După ce a fost adoptată la sfârșitul lunii trecute de către Parlamentul European, astăzi, directiva a trecut și de votul Consiliului.

Șase țări și-au exprimat astăzi, prin reprezentanții lor din cadrul Consiliului, votul negativ în privința directivei Copyright (Italia, Luxemburg, Finlanda, Polonia, Suedia și Olanda) în timp ce alte trei s-au abținut de la vot (Belgia, Estonia și Slovenia) conform Mediastandard.ro.  2/3 din cele 28 state membre ale Uniunii în momentul de față au votat “pentru” Directiva care este catalogată drept “cea care va schimba internetul”.

Votul adoptării directivei în prima lectură, cu 348 voturi pentru, aduce procedura legislativă de codecizie la final. În săptămânile ce vor urma, Statele Membre vor decide dacă vor accepta textul adoptat de Parlament, în caz afirmativ textul va fi publicat în Jurnalul Oficial, urmând ca directiva să fie transpusă în legislația națională.” a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi într-un interviu acordat luna trecută pentru Mediastandard.

Așadar suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei și a obligației statelor membre de a transpune dispozițiile în dreptul național.

Dezbaterile din jurul acestui proiect, pe care liderii europeni îl numesc ”viitorul internetului”, se centrează în primul rând pe articolele 11 și 13.

  • Primul ar obliga site-urile să plătească o taxă publisherilor pentru că au afișat extrase din contentul lor.
  • Totuși, există critici care spun că efectul ar fi unul invers decât cel dorit – întrucât afectate ar fi și site-urile mici, nu numai giganții tehnologici.
  • Al doilea articol se referă la implementarea obligatorie pe fiecare platformă a unui ”upload filter”, astfel făcând companiile digitale răspunzătoare în mod legal de orice încălcare a drepturilor de autor.
  • Un alt posibil pericol ar fi limitarea capacității de postare a utilizatorilor de către platforme precum Facebook, Instagram sau Google, ca o măsură de precauție, a mai spus Mediastandard.ro.

Situația statului de drept din România este subiect de dezbatere în Parlamentul European. Ce se poate întâmpla?

Articolul precedent

#DosarulSeverin –> Contestația în anulare depusă de Adrian Severin este respinsă ca inadmisibilă de Înalta Curte

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică