sursa foto: captial.ro
FactualSpot

DIICOT nu va mai colabora cu INML pentru analiza probelor genetice în cazul Caracal. Mama Luizei Melencu refuză prelevarea de noi probe

0

Procurorii DIICOT au anunțat că renunță la serviciile specialiștilor Institutului Național de Medicină Legală (INML) pentru analiza ADN-ului Luizei Melencu, urmând să caute alte instituții, din țară sau din străinătate, cu scopul efectuării de noi expertize, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Procurorii s-au deplasat, luni, acasă la Monica Melencu, mama victimei,  pentru prelevarea de noi probe ADN, însă femeia a refuzat procedura, în urma consultărilor cu avocatul, întrucât bănuiește că se încearcă închiderea cazului Luizei. În aceste context, însă, anchetatorii au obținut de la Tribunalul București autorizare, iar marți vor preleva probele noi.

„Mi s-au mai luat o dată probe, în urmă cu o lună şi jumătate. Eu ştiu că aceste probe biologice se pun undeva şi se păstrează. Ce au făcut cu probele date de mine până acum? De ce vor noi probe, încearcă să închidă cazul?”, a declarat Monica Melencu, pentru Mediafax.

Petru cât timp trebuie păstrate probele biologice?

Sistemul Național de Date Genetice Judiciare”conține profile genetice, date cu caracter personal și date despre caz corespunzătoare următoarelor categorii: d) cadavre cu identitate necunoscută, persoane dispărute ori persoane decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracțiunilor de omor sau a actelor de terorism.” potrivit  art. 4 alin. (1) din Legea 76/2008.

De asemenea, Codul de Procedură Penală vorbește despre păstrarea probelor ce nu au fost consumate, în art. 190: ”Probele biologice care nu au fost consumate cu ocazia analizelor efectuate sunt conservate și păstrate în instituția unde au fost prelucrate, pe o perioadă de cel puțin 10 ani de la epuizarea căilor ordinare de atac ale hotărârii judecătorești.”

Comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

În comunicatul DIICOT este prezentată procedura pe care au urmat-o anchetatorii:

”La data de 23.09.2019, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, în baza ordonanței de delegare emisă de către procurorii DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ, s-au prezentat la domiciliul părții civile MELENCU MONICA GEORGETA în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză și efectuării unei noi expertize judiciare genetice.

S-a solicitat consimțământul părții civile MELENCU MONICA GEORGETA, care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe.
În aceste condiții, în baza art.190 al.2 și 4 C.p.p., s-a solicitat și s-a obținut de la Tribunalul București autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la partea civilă MELENCU MONICA GEORGETA, mama victimei majore.

În vederea punerii în executare a autorizării instanței de judecată, organele de poliție judiciară delegate în acest scop vor desfășura activitățile prevăzute de lege, în cursul zilei de 24.09.2019.

Precizăm că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identității victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei și bunei desfășurări a urmăririi penale.”

Pe de altă parte, mama Luizei afirmă că nu a fost depus un efort real pentru găsirea fetei: „Nici nu au căutat-o. Am făcut noi demersuri ca familie să o cautăm şi peste graniţe, dar autorităţile nu au făcut niciun demers. Susţin că sunt două fete moarte. După părerea mea, fetele acestea nu sunt moarte. Nici nu sunt acte în acest sens. S-au rezumat doar la anchetarea lui Gheorghe Dincă. Restul membrilor familiei au fost aduşi o singură dată, la cererea noastră şi atât. Eu vă spun că degeaba se taie coada la un şarpe, că ea se regenerează dacă îi lasă capul.”

Monica Melencu se teme ca noile probe biologice să nu fie implantate în elementele găsite pentru a se putea declara şi decesul Luizei. Femeia a declarat că probele ADN date anterior au fost reprezentate de prelevarea de salivă.

Comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache în Parlament, a fost desființată

Articolul precedent

Analiză PeROL: Problema mediului înconjurător transpusă juridic. Războiul dintre Greta Thunberg și Donald Trump

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual